25 Ağustos 2008 Pazartesi

(Namaz Zamanı) esselam...hayırlı huzur dolu bir hafta dileğiyle dua ile güzel dostlar...hayata dair 3 paylaşım...






 
 

Hayatla Tabir Edilen Rüya

host
Semine Demirci


NİLÜFER, yoğun günün ardından evine, güvenli limanına dönmek üzere vapura binmişti. Vapurda en çok pervanelerin suları köpüklendirdiği kısımda oturmayı seviyordu. Yine orada kendine oturacak bir yer buldu. Ne garip şey, limandan geminin ayrılması, karadan uzaklaşıp denizin bilinmezliğine doğru yol alması, aynen çocukluğun sakin, güvenli limanından; gençliğin, hayatın bilinmezliğine doğru hareketi gibiydi. Allah'tan bu gemi dönebiliyordu limana. Oysa hayat öyle mi? Bir kere ayrıldığınız limana bir daha dönemiyorsunuz. "Hayat hep böyle" diye düşündü Nilüfer. "Ancak hayallerde, hatıralarda geri dönebiliyorsun ayrıldığın limanlara." Yahya Kemal ne güzelde anlatmıştı Sessiz Gemi'de: Artık demir almak günü gelmişse zamandan

Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.

Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden

Birçok seneler geçti, dönen yok seferinden.

Evet, giden bir daha dönmüyordu. Giden gün bir daha geri gelmiyordu. Hayat bir yolculuktu, geriye dönülmeyen. Bütün bunlar suyun köpürüp denizi şeffaflaştırdığı gibi Nilüfer'in hatıralarını da şeffaflaştırdı.

Çocuktu, genç olmuştu, şimdi ise orta yaşlı denen kategorideydi. Neler yaşamıştı neler. Her yılından binler kitap çıkacak kadar çok şeyler. Ve ne çok limana uğrayıp ayrılmıştı.

Erguvanların açıp, bahara göz kırptığı, insanları dışarıya davet ettiği bu günlerde bir davet daha vardı şehirde. Her yerde afişler asılıydı. Gazetelerde ilânlar.. Evet, nisan ayının son haftası Kutlu Doğum Haftası olarak kutlanıyordu; bir hafta yetmiyordu. İnsanlar neredeyse ayın tamamını Kutlu Doğum Ayı olarak kutluyorlardı. Her yerde programlar yapılıyor, Peygambere (s.a.v.) dair çok şeyler konuşuluyor, insanlar coşuyor, ağlıyor, hatırlıyordu o Kutlu Misafiri (s.a.v.)

Bütün bunlar hayatımızın bir rengi gibiydi. Renkten öte geçiyor muydu peki? Bu soruyu "bilmiyorum" diye yanıtladı Nilüfer. Hayatta bir şeyi değiştirmek zordu. Değiştirmek için çok ihtiyaç hissetmek ve cehd göstermek gerekiyordu. Bütün bu programlarla insanlar yapmaları gerekeni hatırlıyorlardı. Ama ne hazindir; dünyanın çağrısı daha kuvvetli ve cazipti. Bir ayda hatırlanan, hemen o cazibenin arkasından kayboluyordu. Hatırlamak önemliydi; hem hayatımıza yön verenleri, hem de yaşadıklarımızı. Kendimize çeki düzen vermemize katkısı vardı tabii.

Nilüfer vapur limandan uzaklaştıkça, çocukluk yıllarına daha bir yakınlaştı hafızasında. Yıllar önceydi. Herhalde ortaokula gittiği yıllardı. Evinden uzaklarda, yatılı bir okulda okuyordu. Kalabalık içinde nasıl yalnız kalınır, yalnızlık nasıl insanı boğar, bunu öğrendiği yıllardı. Bir rüya görmüştü. Rüyasında, okuduğu okulun kantininde bir masa vardı. Masanın üzerinde belli ki çok garip şeyler yapılmıştı. Masa, kandan ve kesik izlerinden çürümeye yüz tutmuştu. Orada birisi Nilüfer'e "Burada Peygamber'i (s.a.v.) katlettiler, bizi de katlederler mi acaba?" deyince Nilüfer, sapsarı kesilmişti. Korkudan kaçmıştı oradan. Kaçarken bir kuyuya düşmüştü. Dehşet içindeyken birden dehşeti, ünsiyete dönüşmüştü. Kuyunun içi aydınlıktı. Bir göl gibiydi. Öyle bir göl ki etrafında kırmızı, pembe, mor cam güzelleri vardı. Salkım söğütler gölde kendilerini seyredercesine eğilmişlerdi göle. Nilüfer şaşırdı şaşırmasına, ama çok da sevindi. Yüzüyor ve kendini çok emin hissediyordu. Uyandığında, rüyaya bir anlam veremedi. Kimseye de söyleyemedi, lâkin unutmadı da.

Nilüfer hafızasında yaptığı yolculuktan tekrar şimdiye dönünce "Ne garip, rüyayı hayatım tabir etti" diye düşündü. O yıllarda Rasulullah (s.a.v.) kim, bilmiyordu tam olarak. Sadece annesinin bir şeye başlarken "Yâ Allah! Ya Muhammed! Yâ Ali!" deyişinden dolayı biliyordu Muhammed ismini. Sadece Peygamber olduğunu, daha fazlası değil. O'nun (s.a.v.) âlemlere rahmet olduğunu, o rahmetin kendine de değeceğinden, yağdığından haberi yoktu henüz.

Evet, orada, o masada katledilen Rasullullah değildi elbette, ama O'nun (s.a.v.) sünneti, bize yol göstericiliğiydi. Hayatımızdan sinsice çıkarılışı bizim hayatlarımızın hayatının kesintiye uğratılmasıydı.


Kuyu ise zahirde kuyuydu ve Nilüfer'in o küçük yaşında dinin emrine girişin hapse giriş zannedilişini remzediyordu. Zahiren anne ve babasından uzaklaşmanın, toplumda ayıplanmanın, garip görülmenin, ikinci sınıf vatandaş sayılmanın karanlık kuyusuna dalmış gibiydi. Ama o "kuyu"da öyle bir nur bulmuştu ki, bütün karanlıklarına galip gelmişti, dünyası nurlanmıştı.

Allah Resulü'nün sünnetini bulmuş, getirdiği Kur'ân'a yol bulup oradan Rabbine ulaşmıştı. Bütün bu hayat serüveni ne acayipti ve ne güzeldi. Sanki bir rahmet bulutu, Nilüfer'i kanatlarının altına almış, sonsuzluğa açılan bir yolda Rabbinin huzuruna taşımıştı.

Evet, Rasulullah (s.a.v.) hem âlemlere rahmetti, hem de rauf ve rahimdi. Gönderen, onu öyle tarif ediyordu. Nilüfer'in gözleri doldu, ağlıyordu; hem de Rasulullah'a sesleniyordu içinden: "Yâ Rasulallah, şimdi tüm hayatım için şükür hisleriyle doluyum. Seni bana tanıtan, Seni "âlemlere rahmet" olarak yağdıran, o rahmeti bana da ulaştıran Rabbime şükrediyorum. Senin getirdiğin hükümlerle yaşamaya çalışıyorum. Ama ne yaman bir çelişki ki; senin sünnetinle yaşamaya çalışanlar garip bu dünyada. Senin de söylediğin gibi "Bu din garip geldi, garip devam edecek ve garip olarak gidecek."

Sana uyduklarını söyleyenlerin yanında bile garip kaldık zaman zaman. Dünya çok kirlendi. Senin nuruna muhtaç. Yol göstericiliğine, müjdene muhtaç. Yâ Rasulallah öyle muhtacız ki sana. Ümmetin paramparça, senin birleştiriciliğine muhtaç. Senin getirdiğin ve söylediğin "Müminler ancak kardeştirler" âyetinin hükmüne muhtacız. Birbirimizi kardeş görmekten öyle uzaklaştık ve uzaklaştırıldık ki!

Bir seslensen yetecek sanki: "Ey Müminler! Toparlanın, toparlanın ki çiğnetmeyin sünnetimi, getirdiğim hükümleri, hakikatleri." Aslında sesleniyorsun, Kur'ân elimizde. Sünnetlerini yarım yamalak da olsa biliyoruz. Ama ne çare ki bilmek yetmiyor. Yaşamak, bildiğimizle hallenmek, halimizi ihlasla devam ettirmek gerekiyor.

Himmetini istiyoruz yâ Rasulallah! Duanı talep ediyoruz, tâ ki paramparça olmuş dünyamız bir düzen bulsun, ruhumuza sekine insin. Senin sünnetini yaşayalım. Seninle yaşayalım. Ta ki sana benzeyelim ve felâh bulalım. Her muhtaç gibi, bende sesleniyorum sana: "Yetiş yâ Rasullallah!" "Himmet et yâ Habiballah!" "Sözümüzü, özümüzü Hakka eriştirelim seninle yâ Eminevahyillah."

Vapur limana ulaşmıştı. Nilüfer sessiz dualarına "amin" deyip, gözlerini sildi. Vapurdan indi. Sekine inen ruhuyla birlikte, evinin yolunu tuttu. Dualar ona doğruydu. Yollar ona akıyordu. Hayat O'nun (a.s.m) yol göstericiliğiyle anlam buluyordu. Nilüfer bu hakikati hücrelerinde hissediyordu.





 
 
 
 
NEMRUT HZ. İBRAHİM (AS) ATEŞE ATTIĞI ZAMAN BİR KARINACA ÇEKİRDEK KABUĞU İLE SU ÇEKİYORMUŞ.
SORMUŞLAR KARINCAYA, O SUYU NİÇİN TAŞIDIĞINI....
DEMİŞ KARINCA "HZ.İBRAHİM (AS) ATMAK İÇİN NEMRUTUN YAKTIRDIĞI ATEŞİ SÖNDÜRMEK İÇİN ÇEKTİĞİNİ...
GÜLMÜŞLER KARINCAYA, DEMİŞLER DAĞLAR KADAR ATEŞİ SEN BU SU İLE Mİ SÖNDÜRECEKSİN. ? SORUSUNA KARŞILIK OLARAK...
KARINCA ÇOK TARİHİ BİR CEVAP VERMİŞ. "SİZ ÖYLE DÜŞÜNÜYORSUNUZ AMA SUYU TAŞIMAK BENİM GÖREVİM, YANGINI SÖNDÜRMEK İSE RABBİMİZİN GÖREVİ."
 
 

Mukemmel bir calisma, emegi gecenlerin ellerine sagliklar olsun... 
 

MAVİ YAZILARIN ÜZERINE TIKLAYIN, GEZIN

 

Abana , Adana , Afyon , Ahlat , Akdamar , Aksaray , Alacahöyük , Alanya ve Side , Amasra , Amasya , Anamur , Ani , Ankara , Anıt Kabir , Ankarada Anadolu Medeniyetleri Müzesi , Antakya , Antakya müze , Antalya  , Termessos , Perge , Artvin , Assos , Ayvalik, Ballıca Mağarası , Balıkesir , Bergama , Birecik , Bitlis , Bodrum , Boğazkale , Boyabat , Bursa , Çanakkale , Çayeli , Cappadocia - içinde özel galeriler kiliseler ve şehirler var , Çorum , Dalyan , Didyma, Divriği , Diyarbakiır , Doğubeyazit , Edirne , Efes , Erzincan , Eğirdir, Erzurum , Eskişehir , Fethiye , Gaziantep, Göreme , Harran , Hasankeyf , Ihlara, Inebolu , Isparta , Istanbul 1 , Istanbul 2 , Istanbul 3 , Istanbul Levent , Istanbul Yedinci Tepe , Istanbul Pera , Istanbul dolaşı , Istanbul Üsküdar , Istanbul Boğazı , Istanbul Aya Sofia , Istanbul Kariye Müzesi , Istanbul Top Kapı Saray , Istanbul Arkeoloji Müzesi , Istanbul Çinili Kösk Müzesi , Istanbul Asker ve Deniz Müzesi , Istanbul Dolmabahçe Saray , Türk ve Islam Eserleri Müzesi , Izmir , Izmit, Iznik , Kahramanmaraş , Karaman, , Kars, Ani ve Hopa ile , Kaş ve Patara , Kasaba, Kastamonu , Kayseri, Knidos , Konya , Kütahya, Malatya , Mardin , Mersin , Midyat , Milas , Miletus ve Priene , Muğla , Muş , Mustafapasha , Niğde , Niksar , Ordu, Ortahisar , Pamukkale, Hierapolis ve Aphrodisias ile , Samsun , Ş;anlıurfa , Sardis / Sart , Selşuk , Siirt , Silifke, Sinop , Sivas , Tarsus , Taşköprü ve Kale Kapı , Tekkiraz ve Akkuş , Tercan, Tire , Tokat , Trabzon, Turhal ve Zile , Uçhisar , Ünye , Urfa , Ürgüp , Üsküdar , Van , Yalvaç and Antioch Pisidian , Yazılıkaya , Zile ve Turhal

 



!

Aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşmak için bir ayda 500'e kadar fotoğraf gönderin! Şimdi ücretsiz Windows Live Alanınıza gidin Buraya tıkla!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: