Coldeki Esrarengiz Hayatin Penceresinden
Bazi col hayvanlari kendilerine bahsedilen vasiflarla hararetli yaz sicaklarina karsi hayatta kalabiliyorlar. Mesela deve, vucudunda ve kanindaki 9°C'lik bir degismeye dayanabilir. Ayni zamanda deve iki haftadan daha fazla bir sure kendine yetecek olan cok buyuk bir miktar suyu bir defada icip, onu depo edebilecek bir yapiya sahip kilinmistir. Bircok hayvan vucut isisini sabit tutmak mecburiyetindedir. Cogu canlilarin vucutlarindaki sicaklik 5 °C'den fazla yukselirse olurler. Dolayisiyla bu tur hayvanlarin kendilerini siddetli yaz sicaginin radyasyonundan koruyacak bir yapiya ihtiyaclari vardir. Ayrica cogu hayvanlar deve veya kanguru gibi su stok edemezler. Bunun icin su kaybini asgariye indirmeleri gerekmektedir. Colde radyasyona dayanikli cok az hayvan vardir. Diger hayvanlarin cogunlugu ise gece avlanirlar. Colde hayat, gunes battiktan sonra baslar. Gecelerin karanlik ve serin olusu hayvanlari sadece gunesten degil ayrica diger hayvanlardan ve kuslardan da korur. Bundan dolayi gecenin gelisi bazi hayvanlar ve boceklerin cogunlugu icin yiyecek ve suyu aramaya devam demektir. Sabahin gelisi ise hayvanlarin cogunu tekrar yuvalarina, yeraltindaki gunes tesirinden uzak siginaklara sevk eder.
Bocekler icin col hayati, hayvanlarinkinden daha kolaydir. Bircok col bitkisi gibi onlar da suyun buharlasmasini onleyici su gecirmez bir deriye sahip kilinmislardir. Ayrica cogu yeraltinda yasar. Burasi nisbeten biraz daha nemli ve satihtan daha serindir. Karincalarda ise yasli olanlar yuvayi korumak veya yiyecek toplamak icin yuvadan ayrilip yukari cikarlar.
Collerde ki diger bazi bocekler ise yazin sicak ve kuragindan tamamen durgun bir hayat yasayarak kurtulurlar. Bu tur hayat tarzi "metamorfoz" diye isimlendirilir. Bu baskalasma hadisesi, yumurtadan larvaya, larvadan pupaya (bocegin tirtil haliyle, alacagi son sekil arasindaki devre), pupadan eriskin hale gecmedir. Colde ki yillik bitkilerin tohumlari gibi bu bocekler de Ilahi bir ilham ile hava sartlarinin en uygun oldugu zaman gelismek uzere degismeye baslarlar. Bundan dolayi, onlarin da yumurta veya pupa safhalari sicak ve kurak zamanlarda olur.
Akil sahiplerinin bile yapamayacagi bir hassasiyetle akilsiz bu col canlilarinin sartlara gore ayarlanmis olmalari, arkalarinda sartlara gore bu hayvanlari yaratan bir ilim sahibinin varligini haber vermiyor mu?
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...
Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder