كُلُّ نَفْسٍ ذَآئِقَةُ الْمَوْتِ وَإِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَمَن زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ
İslâm dinin temel esaslarından biri tevhit; diğeri de âhiret bilincini sağlamaktır. Kuran-ı Kerim'in, üçte biri ölüm sonrası âhiret, oradaki ceza veya mükâfattan bahseder. "Her can ölümü tadacaktır. Kıyamet günü ecirleriniz size eksiksiz verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konursa o, gerçekten kurtuluşa ermiştir. Dünya hayatı, aldatıcı zevkten başka bir şey değildir." (Âl-i İmrân,185) "Yeryüzünde bulunan her canlı fanidir." (Rahman,26), "Biz senden önce de hiçbir beşere dünyada ebedîlik vermedik. Şimdi sen ölürsen, onlar baki mi kalacaklardır"? (Enbiya,34) Hz. Peygamber de şöyle buyurur: "Akıllı kimse, nefsini muhasebe eden ve ölümden sonrası için çalışandır. Aciz de, nefsini hevasının peşine takan ve Allah'tan temennide bulunan kimsedir." (Tirmizi) "Lezzetleri yok eden ölümü çok anın." (Nesâî, Beyhaki) "Ölümü ve öldükten sonra kemiklerin ve cesedin çürümesini hatırlayın." (Tirmizi, Ahmed b. Hanbel) "Kabirleri ziyaret edin; çünkü kabir ziyareti size (ölümü ve ) âhireti hatırlatır." (Müslim,Tirmizî )
Aziz Cemaat! En büyük gerçek ölümdür. Kendisini ölümün talep edip de alamadığı kim var? Kim kalesine sığındı da ölüm onu çıkaramadı? Kim uzun yaşamayı ümit etti de ölüm ona mani olmadı? Ölüm, babaları ve dedeleri aldı, kadınları dul, çocukları yetim bırakmadı mı? Firavunları ve Nemrutları yerle bir etmedi mi Geçen senelerde bizimle birlikte olanlar şimdi nerede? Ölümden kaçıp kurtulma imkânı yoktur. Yüce Allah şöyle buyurur: "De ki: Eğer ölümden veya öldürülmekten kaçıyorsanız, kaçmak size asla fayda vermez" (Ahzâb,16) "Binlerce kişinin ölüm korkusuyla şehirlerini terkettiklerini görmedin mi? Allah onlara "ölün" dedi, (öldüler)." (Bakara,243), "De ki: Sizin kendisinden kaçtığınız ölüm, muhakkak sizi bulacaktır." (Cuma,7) "Nerede olursanız olun, sağlam kaleler içinde bulunsanız bile, ölüm size yetişecektir." (Nisâ,78)
Kıymetli Kardeşlerim! Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerine göre, bir günde ortalama 300.000 kişi ölmektedir. Bu sayının içinde nice ölmeyeceğini sananlar ile başkasına "vah vah", kendisine ise "Allah gecinden versin" diyenler de var. Her gün bir şehrin nüfusu kadar insan ölüyor. Ortada büyük bir gaflet vardır. Gazeteler ve Televizyonlar ölüm haberleriyle doludur. Buna rağmen insanların kafalarında taşıdıkları endişelere baktığınızda uhrevi değil, dünyevî endişeler olduğunu göreceksiniz. Şehrin en kalabalık noktasında durun ve oradan geçen insanlara şu anda ne düşündüklerini sorun. Hiçbir insanın, "şu anda, bir gün öleceğimi ve yaşadığım hayatın hesabını vereceğimi düşünüyordum" dediğini kolay kolay duyamayacaksınız. Fakta ölüm, gafil ve unutkan insanı unutmaz. Hiç umulmadık bir anda kapımızı çalıyor. Ya bir kalbi sıkıyor, ya bir damarı tıkıyor. Ya da yeni elbisesini giyerken bir ayna karşısında veya otomobilini sürerken yakalıyor. Ölümün sebebi, ne bir kaza, ne bir hastalık, ne de başka bir şey, eceldir. Hz. Allah şöyle buyuruyor: "Allah eceli geldiğinde hiç kimseyi ertelemez." (Münafikun,11)
Değerli Müminler! Hz. Peygamber bir gün yere çubukla, kare biçiminde bir şekil çizdi. Sonra, bunun ortasına bir hat çekti, onun dışında da bir hat çizdi. Sonra bu hattın ortasından itibaren küçük çizgiler çizdi. Ve bu çizdiklerini şöyle açıkladı: Şu çizgi insandır. Şu onu saran kare çizgisi de eceldir. Şu dışarı uzanan çizgi de onun emelidir. (Bu emel çizgisini kesen) şu küçük çizgiler de musibetlerdir. Bu musibet oku yolunu şaşırarak insana değmese bile, diğer biri değer. Bu da değmezse ecel oku değer. (Buhârî, Tirmizî ve İbnu Mace). Hepimizin farklı emelleri vardır. Kimimiz üniversite bitirecek, kimimiz evlenecek, kimimiz araba ve evler alacağız. Ama emellerimizin çizgisine ulaşamadan, ölüm son sınırımızı çizecektir.
İnsan, ne idraksiz mahlûktur! Herkesin öleceğini bilir de, kendi öleceğine inanmak istemez. Hâlbuki bugün cenaze taşıyan yarın kendisi taşınacaktır. Büyük hatip, musalla taşındaki cenazedir. Susar ama çok şey söyler. Cenaze namazında imam efendi tarafından cemaate sorulur: "bu mevtayı nasıl bilirsiniz?" cemaat, "iyi biliriz" diye karşılık verirler. Zengin biliriz, fakir biliriz vb. demezler. Hepsi bilirler ki o mevta artık bunların para etmediği bir başka âlemin yolcusudur.
Aziz Müminler Ölüm çok da korkulacak bir şey değildir. Ölen bir kişiye niçin rahmetli denir? Ölüm rahmet olduğu için. Çünkü ölüm mümin için vazifeden terhis ve ebedi bir hayata intikaldir. Ayrıca ölüm, sevgilinin sevgiliye kavuşması için bir davet ve ebedi saadetin de başlangıcıdır. Her şey gibi, ölüm de Allah'ı sevenler için güzeldir. Hz. Peygamber şöyle buyurur: "Kim Allah'a kavuşmayı severse, Allah da ona kavuşmayı sever. Kim Allah'a kavuşmaktan hoşlanmazsa Allah da ona kavuşmaktan hoşlanmaz! (Buhârî, Müslim) Ölüm inançsızların zannettiği gibi bir yok oluş, bir eriyiş ve bitiş değildir. Ölüm yaşadığın hayatın hesabını vermenin başlangıcıdır. Günahlarını azalt ki, ölüm sana kolay gelsin! Sana nasihat edici olarak ölüm yeter.
Hutbemi konuyla ilgili Hz. Peygamberin nasihatleriyle bitiriyorum: Ey İnsanlar! Sanki ölüm bizden başkası için takdir edilmiş. Sanki hak bizden başkasına vacip olmuş. Uğurladığımız ölüler, sanki az sonra bize dönecek gibi. Sanki onlardan sonra ebedi kalacakmışız gibi miraslarını yiyiyoruz. Her vaazı unutmuş, her musibetten (sanki) eminmişiz gibi bulunuyoruz. Bugün amel var, hesap yok; yarın hesap var amel yok. Ameller, sonlarına göre değerlendirilir. Kişi yaşadığı hayat üzere ölür ve öldüğü hayat üzere diriltilir.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...
Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder