Maneviyat buyukleri nasil dusunuyorlar?..
Zihnimizi gunluk mesguliyetler adeta istila ve isgal ediyor, ciddi konulari, hele hayatimizin gayesine ait meseleleri dusunmeye neredeyse firsat bile bulamiyoruz. Bu durumda gecmisin zihnini gereksiz konulardan koruyan maneviyat buyuklerinin dusunceleri aklimiza geliyor, hayati nasil yorumlayip nasil dusunduklerini merak etmeye basliyoruz. Bu sebeple bu yazida Sultan Mahmud Gaznevi'nin sikca ziyaret ettigi gecmisin bir maneviyat buyugu olan Ebul Hasan Harkani'nin (H. 425 - M. 1034) dusunce dunyasindan ornekler sunulmaktadir. Bakalim nasil dusunuyor, bize nasil ornek oluyor bir gorelim.
Kendi asrinin kudretli sultani Mahmud Gaznevi, maneviyat buyugu Ebul Hasan-i Harkani'yi Harkan'daki medresesinde ziyarete gelir, selam verip otururken ayaga bile kalkmadan selamini alip sohbete baslayan Ebul Hasan, sohbetten sonra Sultan kalkip giderken kendisi de kalkip Sultani kapiya kadar ugurlamayi ihmal etmez.
Bu iki farkli tavir dikkatini ceken Sultan, merakini yenemeyerek sorar : - Efendi Hazretleri der, geldigimde yerinizden bile kimildamadiniz ; ama giderken kapiya kadar ugurlama lutfunda bulunuyorsunuz, hikmeti ne ola ki?
Duyarli mursidin ince cevabi soyle olur : - Siz gelirken ayaga kalkmayisim, padisah gururuyla gelisinizi tenkit icindi. Giderken kapiya kadar ugurlayisim da dervis tevazuuyla donusunuzu tebrik icindir. Siz niyetinizi duzelttiniz, ben de tavrimi!
Bunun uzerine Mahmud Gaznevi ricasini soyle dile getirir : - Ne olur, sizi sik ziyaret etmeme izin verin lutfen. Gonlumuze hucum eden yanlis dusunceleri ancak boyle ziyaretlerle duzeltebiliyoruz...
Maneviyat buyugunun irsat yuklu bu hatirasindan sonra, kendi kisa ama manasi uzun bazi sozlerini de siralamak istiyorum.
1- Gunaha maruz kalmadan tamamladiginiz gunu, Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)'imizle yasadiginiz bir gun olarak dusunebilirsiniz.
Demek ki, gunahli sekilde tamamladigimiz gunu de Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)'imizden uzak yasadigimiz gun diye yorumlamaliyiz.
2- Cennette tûba agacinin altinda Allah (celle celaluhu)'i hatirlamadan yasamaktansa, dunyada dikenli bir agacin altinda Allah (celle celaluhu)'i hatirdan cikarmadan yasamayi tercih ederim.
Bunun aciklamasi su olmak gerek : Allah (celle celaluhu)'i hatirlamadan yasadigimiz yer ne ozellik ve guzellikte olursa olsun bizi memnun etmemelidir. Allah (celle celaluhu)'i hatirlayarak yasadigimiz yer de ne zorluk ve yoklukta olursa olsun bizi mutlu kilmalidir...
3- Allah (celle celaluhu) senden nasil, gelmeyen vaktin namazini istemiyorsa, sen de Allah (celle celaluhu)'tan gelmeyen vaktin rizkini isteme. Unutma ki, pesinden kostugun dunya senin padisahin olur, pesinden kosmadigin dunyaya sen padisah olursun.
4- Iki kisinin cikardigi fitneyi bazen seytan bile cikaramaz. Biri, ilmini sohret icin kullanan riyakar alim ; digeri de cehlini tasavvufla orten cahil sofi.
5- Ihtiyac icinde kivranan bir kardesine yardim ederek kalbini kazanmayi, kabul olmus nafile hacdan ustun gormezsen, ne kazandigini bilmiyorsun demektir. Nitekim boyle bir ihtiyac sahibine ilgisiz kalmayi da nafile hac sevabindan mahrum kalma olarak gormuyorsan neyi kaybettigini de bilmiyorsun demektir.
6- Kazancin en degerlisi, kendi emeginle kazandigindir. Arkadasin en degerlisi yanlis yaptiginda seni ikaz edendir. Hanimin en degerlisi de haram kazanca seni zorlamayandir.
7- Ilminiz ne olursa olsun sunneti tatbik ediyorsaniz 'ben de Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)'in mirascisiyim' diyebilirsiniz.
http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=229775
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...
Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder