4 Kasım 2009 Çarşamba

(Namaz Zamanı) Özgür İnsanı Köleleştiren İnanç (şirk)

Allah teala hepimizi özgür olarak yaratmıştır. Fakat çeşitli kişi ve kurumlar insanın özgürlük sahasına göz diker ve insanları kendine kul edinmek isterler. Bu kullaştırma işini çeşitli yollarla yaparlar. Fakat bunun en kolay ve kestirme yolu, insanların dini duygularını sömürerek yapılan köleleştirmedir. Peygamberler tarih boyu hep bu sapkınlıkla mücadele etmişler ve insanları hürriyetin zirvesine, yalnızca Allah'a kul olmaya çağırmışlardır. Hakikatte insan zaten Allah'ın kuludur ve her şeyini ona borçludur. Tüm mesele bu hakikati insanın da kabul etmesi ve buna göre yaşamasıdır.

Bu haftaki paylaşımımız insanı kısıtlayan şirk hastalığıyla ilgili olacaktır. Kur'an-ı Kerim'in neredeyse her sayfasında şirkten bahsedilmesine rağmen bu konu biz Müslümanlar tarafından oldukça az bilinmekte ve geçiştirilmektedir. Hatta bu konu o kadar ihmal edilmiştir ki; Kur'an-ı Kerim'de bu konuyla ilgili bazı ayetlere bile yanlış meal verilmiştir. Aşağıdaki araştırma yazısı Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır Bey'in "Doğru Bildiğimiz Yanlışlar" isimli kitabından alınmıştır. Yazıyı ekte de dosya olarak gönderiyorum. Dosyalardan biri orijinal ayetli biri de meali olanıdır. Bazı bilgisayarlar Arapça uyumlu olmadığı için her ikisini de ekte gönderiyorum. Yazıyı beğenirseniz çeşitli site ve forumlarda yayınlayabilirsiniz.

Mehmet Güngören

Malatya

 

 

Özgür İnsanı Köleleştiren Din: ŞİRK

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 "… Allah'a benzerler uydurmayın. Siz bunu bilirsiniz." (Bakara 2/22)

Herkes Allah'ın benzerinin olamayacağını bilir. Bu yüzden kimse onun heykelini yapamamıştır. En büyük hastalık, Allah ile ilişkiyi, aracılarla kurmaya çalışmaktır. Allah'a dair sayısız delil olduğu halde aracılarla ilgili delil yoktur. Buna inananların tek dayanağı, atalarına dayandırdıkları haberlerdir.

Allah tek olduğu halde aracı olacağına inanılanlar sayısızdır. Her topluluk, kendi hayaline göre, farklı aracılar uydurur. Bu onları şirke sokar. Çünkü bu aracıların, Allah'a ait bazı özelliklere sahip olduğu var sayılır. Allah'a yakın bilinir ve Allah'tan önce onlara köle olunur. Allah kral, onlar da onun yakınları gibi görülürler.

 

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 "İyi bil ki, saf din Allah'ın dinidir. Allah ile kendi aralarına koydukları velilere tutulanlar derler ki: "Biz onlara, başka değil sadece bizi Allah'a daha çok yaklaştırsınlar diye kul oluruz." (Zümer 39/3)

Aracıların değişmesi ile dinlerin adı değişir. Hıristiyanlar İsa aleyhisselamı, Kutsal Ruh'u, Meryem'i, havarileri ve kilise babalarını, Taoistler Te, Yin-Yang vb. yi, Mekkeli müşrikler ise Allah'ın kızları diyerek bazı melekleri aracı sayar, onların putlarını yaparlardı.

el-Lât, el-Uzza ve el-Menat, Mekke'nin meşhur putları idi. Allah'ın kızları saydıkları için isimlerini Allah'ın isimlerine benzetmişlerdi. el-Lât, ellah'ın, el-uzza, el-aziz'in, el-menat da el-mennan'ın benzeridir. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 "Gördünüz değil mi el-Lât'ı ve el-Uzzayı; diğer üçüncüsü el-Menât'ı? Erkek size dişi ona öyle mi? O halde bu haksız bir paylaşımdır." (Necm 53/19-22).

İslam, aracılığı kesin olarak reddeder. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 

 "İnsanı biz yarattık ve nefsinin ona ne fısıldadığını biliriz. Biz ona şah damarından da yakınız." (Kaf 50/16)

Allah şah damarından yakın olduğuna göre araya aracı giremez. Öyle olsa, insanlar önce ona kul olurlar. Çünkü aracı memnun olmazsa işlerini görmez. Mesela biri, belediye başkanı ile olan işlerini bir kişi aracılığı ile yürütse onun için belediye başkanı artık odur. Onunla ilişkilerini iyi yürütür ki, o da belediye ile olan işlerini iyi yürütsün.

Bütün Peygamberler insanları, Allah'tan başkasına kul olmamaya çağırmışlardır.[1] Allah'tan başkasına kul olmamak için Allah ile araya kimseyi sokmamak gerekir. Müslümanlar yalnız Allah'a kul olur ve hürriyetin doruğuna ulaşırlar.

Allah, yarattığı ve her şeyini temin ettiği insanın başkasına da kul olmasını affetmez. O, şöyle buyurur:

 "Allah şirki bağışlamaz, onun dışında kalanı bağışlanmayı hak eden için bağışlar." (Nisa 4/48)

 

 "Hiçbir insanın hakkı yoktur ki, Allah ona Kitap, doğru bilgi ve peygamberlik versin, o da tutsun halka, "Allah'tan önce bana kul olun" desin. Onun diyeceği şudur: "Kitabı öğrettiğinize ve okuduğunuza göre katıksız olarak Rabbe kul olun". (Al-i İmran 3/79)

Allah ile insan arasına aracı koymayı kabul etmeyen tek din İslam'dır. İslam çizgisi dışında olanlar kendilerini aracılara göre isimlendirirler.

 

ŞİRKLE İMAN ARASINDA KARARSIZLIK

(Hac 11-16. âyetleri)

Arzularını ve menfaatlerini öne alanlar, Allah'ın her şeyi vermesini ama emir vermemesini isterler. Bazıları da Allah'a kulluğu, dünyalık elde etmenin vasıtası sayarlar. İşler iyi giderse sevinir, dine sarılırlar. Kötü giderse umutsuzluğa kapılır, yoldan çıkarlar. Bunlar dine, doğru olduğu için değil, menfaatlerine uygun düştüğü için uyarlar. Menfaatleri değişti mi kararları da değişir. Onun için bunlara kararsızlar demek uygun olur. Allah Teâlâ bunlarla ilgili olarak şöyle buyurur:

 

 "İnsanlardan kimi Allah'a sınırda kulluk eder. Eline bir imkân geçse rahatlar; başına bir sıkıntı gelse yüz çevirir. Böylesi dünyayı da kaybeder âhireti de. Apaçık kayıp budur işte.

Allah'ın yakınından, kendisine zarar vermeyecek ve yarar da sağlamayacak şeyi yardıma çağırır. İşte bu, pek derin bir sapıklıktır.

Zararı yararından yakın olan kişiyi de yardıma çağırır. O ne kötü bir veli ve ne kötü bir yandaştır.

Allah, iman eden ve iyi işler yapanları içinden ırmaklar akan cennetlere koyacaktır. Allah, dilediğini yapar.

Kim Allah'ın, dünyada da âhirette de kendine asla yardım etmeyeceği kanaatine varmışsa bir sebebe tutunup göğe (Allah'a) yönelsin, diğer ilişkiyi derhal kessin ve baksın ki, bu yol kendini bunaltan şeyi gerçekten giderecek mi yoksa gidermeyecek mi?" (Hac 22/11-15)

 

Tutunulacak sebep, iman edip iyi işler yapmaktır. Bir âyet şöyledir:

 "Ey iman edenler! Sabır göstererek ve namaz kılarak yardım isteyin. Çünkü Allah, sabredenlerle beraberdir." (Bakara 2/153)

Bazıları sıkıntıya düşünce Allah'ın yardımını almak için Allah'a yakın bildikleri kişileri araya koyarlar. Önce Eyüp Sultan gibi yatırlara koşar, onun ruhaniyetinden yardım isterler. İstekleri olmazsa Allah'a yakın bildikleri din büyüklerine koşarlar. Onların bir kısmı doğru yolu gösterirler. Bir kısmı ise, sıkıntılarını gidereceklerini ima ederek gelenlerin kendilerine bağlanmalarını ve cemaatlerinin bir üyesi olmalarını şart koşarlar. Bunlar da Allah ile ilişkileri onlar aracılğıyla yürütmek ve yardım alıp sıkıntıdan kurtulmak için onlara bağlanır; hediyeler sunar, huzurlarında saygıyla eğilirler. Bunların, Allah'tan aldıkları bir yetkiyle kendilerine yardım edecekleri hayalini kurarlar. Böylece ellerine bir şey geçmeden en büyük zarara uğramış, şirke düşmüş olurlar. Allah Teâlâ bunlar hakkında şöyle buyurur:

 

 "Alimlerini ve din büyüklerini, Allah ile aralarına rab olarak koydular. Meryem oğlu Mesih'i de öyle. Oysa onlara verilen emir, sadece tek bir Tanrı'ya kul olmaları idi. Ondan başka tanrı yoktur. Allah, onların şirkinden uzaktır." (Tevbe 9/31)

Ayette geçen (ahbâr); iz anlamına gelen (hibr)'in çoğuludur. Bilgileri, insanların gönlünde iz bıraktığı için Alim anlamında kullanılmıştır.[2] el-Halil b. Ahmed'e göre hibr; din alimlerinden bir alim demektir; ister zimmi olsun, isterse ehl-i kitaptan iken Müslüman olmuş olsun.[3]

 (ruhbân): Tekil olabildiği gibi rahib kelimesinin çoğulu da olabilir. Kökü, ruhbanlık yani (er-Ruhbâniy-ye)'dir; "çok ibadet yükü altına girme" anlamına gelir.[4] Bizde bu işi yapanlara sofu, sufi veya derviş, onların başında olanlara da şeyh denir. Halk bunları din büyüğü kabul eder.

 (erbâb): Rab kelimesinin çoğuludur. Rab sahip demektir. Araplar kölenin sahibine rab derler. Yusuf aleyhisselam hapiste iken hapisten çıkıp krala içki sunma görevi alacak olan köleye şöyle demişti:

 

 "Rabbinin yanında benden bahset" (Yusuf 12/42)

Bizde kölenin sahibine efendi denir. Bir din büyüğünü, Allah ile kendi arasına bir rab, bir efendi olarak yerleştiren kişi ona tanrılık özelliği vermiş olur. Bu da kişiyi şirke sokar. Nitekim Hıristiyanlar da İsa aleyhisselamı araya sokar ve ona Rab derler. Kimi din büyüklerine "Efendi Baba" denmesi boşuna değildir.

Yukarıdaki âyet mealine karşı yapılacak en tutarlı itiraz şu olur: "Ahbar ve ruhban kelimeleri, daha çok ehl-i kitabın din adamları için kullanılır. Siz bu mealle Müslüman alimleri ve din adamlarını da bu kapsama sokmuş oluyorsunuz."

Bu itiraza şöyle cevap verilir: Din alimlerini ve din büyüklerini efendileri kabul edip onların karşısında köle gibi olan ve onlara kayıtsız şartsız itaat edenler, onları Rab edinmiş olacakları için ehl-i kitapla aynı konuma düşmüş olurlar.

Adiyy b. Hatim diyor ki, Peygamber sallallahu aleyhi ve seleme geldim, boynumda altın haç vardı; "Adiyy, at o putu" dedi. Ondan yukarıdaki âyeti dinledim. Dedi ki, "Onlar bunlara ibadet etmediler, ama bir şeyi helal sayarlarsa helal saydılar, haram sayarlarsa haram saydılar."[5] Onları rab edinmeleri böyle oldu.

Şimdi asıl konuya dönelim. Sıkıntıya düşen kişi, Allah'a yakın bildiği aracılara baş vurarak destek almaya çalışır. Sıkıntıyı bu yolla gidermeye çalışmak, Allah'a ortak koşmak ve çıkmaza girmek olur. Bütün ümitler yok olur gider. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 

 "Allah'a ortak koşan öyle olur ki, sanki gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgâr onu uzak bir yere sürüklüyordur." (Hac 22/31)

Yapılacak tek şey, derhal aracıları bırakıp doğrudan Allah'a yönelmek ve sabır göstererek onun yardımını beklemektir. Allah, bizi sıkıntılara sokmak suretiyle imtihanını tamamlayacağı için sabır çok önemlidir. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 "Kim Allah'ın kendisine, dünyada ve âhirette yardım etmeyeceği kanaatine varmışsa bir sebebe tutunup göğe (Allah'a) yönelsin, diğer ilişkiyi derhal kessin; baksın ki, bu yol, kendini bunaltan şeyi gerçekten giderecek mi yoksa gidermeyecek mi?" (Hac 22/15)

Bunun hemen arkasından şu âyet gelir:

 

 "İşte böylece biz onu apaçık âyetler olarak indirmişizdir. Şüphesiz Allah, isteyeni yola getirir." (Hac 22/16)

Bu âyetin, şimdiye kadar yapılmış bir çok tefsiri vardır. Buna geleneksel yöntem diyoruz. Bir de onu Kur'ân'la açıklama yöntemi vardır. Bu yöntem, Kur'ân'ın açık olmasının ne anlama geldiğini göstermektedir.

A- GELENEKSEL YÖNTEM

Tefsirlerde ve meallerde bu âyet üç şekilde açıklanmıştır:

1- Birinci açıklamaya göre, "Kim ona, Allah'ın dünyada ve âhirette yardım etmeyeceğini sanıyorsa" bölümündeki "o" zamiri ile Allah'ın Elçisi sallallahu aleyhi ve sellem'e işaret edilmektedir. Bu görüşte olanlar kendi aralarında ikiye ayrılırlar. Bir gruba göre âyetteki sebeb (esseb eb) ip, sema (es sema) ise evin tavanı anlamındadır. O zaman âyetin meali şöyle olur:

"Her kim Peygambere, Allah'ın dünyada da ahirette de yardım etmeyeceğini sanıyorsa evinin tavanına bir ip uzatsın, sonra onunla intihar etsin; baksın ki, onun bu hilesi nefret ettiği şeyi giderecek mi?"

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Hasan Basri Çantay, Ömer Nasuhi Bilmen, Bekir Sadak, Suat Yıldırım, Muhammed Hamidullah ile Ali Özek, Hayrettin Karaman ve arkadaşları bu anlamı tercih etmişlerdir.

İkinci gruba göre âyetteki semâ gök, sebeb ise bildiğimiz sebeptir. O zaman âyetin meali şöyle olur:

"Her kim Peygambere, Allah'ın dünyada da ahirette de yardım etmeyeceğini sanıyorsa bir sebeple göğe uzanıversin de ona Allah'tan gelen vahyi kessin; baksın ki, onun bu hilesi nefret ettiği şeyi giderecek mi?"

Mustafa Hizmetli bu anlamı tercih etmiştir.

2- "O" zamiri âyetin başındaki "(men)=kim"i gösterir. Sebeb, ip, sema evin tavanı anlamındadır. Bu durumda meâl şöyle olur:

"Her kim kendine, Allah'ın dünyada da ahirette de yardım etmeyeceğini sanıyorsa evinin tavanına bir ip uzatsın, sonra onunla intihar etsin; baksın ki, onun bu hilesi nefret ettiği şeyi giderecek mi?"

İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Süleyman Ateş, Ahmet Ağırakça ve Beşir Eryarsoy bu anlamı tercih etmişlerdir.

Taberî, Zemahşerî ve İbn Kesîr bu iki anlamdan birincisini tercih etmişlerdir.[6]

3- Üçüncü görüş şöyledir: Semâ ile kastedilen bildiğimiz göktür. Sebeb, ip anlamınadır. Yukarıda "ilişkiyi kessin" diye tercüme edilen (=liyakta') ise "yol katetsin" demektir. Yani dünya ile ilişkisini kesip göğün yukarısına doğru gitsin, peygambere gelen yardımı engellemeye veya kendi için rızık elde etmeye gayret etsin, demek olur.[7] Muhammed Esed bu anlamı tercih etmiş, farklı olarak sebeb kelimesine yol anlamını vermiştir. Onun Türkçeye tercüme edilen meali şöyledir:

"Kim Allah'ın kendisine bu dünyada da, ahirette de yardım etmeyeceğini düşünüyorsa göğe başka bir yolla ulaşmayı denesin de yol katetsin; ve böylece görsün bakalım bu hilesi onu sıkıntısından kurtaracak mı?"[8]

Bunlardan bazıları, bu âyetin, Hac Suresinin 11 ve 12. âyetleriyle ilişkili olduğunu söylemiş ama bunun nasıl bir ilişki olduğunu göstermemiştir.

Yukarıdaki tefsir ve meâllerin anlaşılamaz olduğu ortadadır. Çünkü âyet bağlantılarından koparılmış ve bir boşluk doğmuştur. Boşluğu gidermek için yeni hatalar yapılmış, bir hata diğerini doğurmuştur.

1- Birinci yorum hatalıdır; çünkü "O" zamiri ile Allah'ın Elçisi sallallahu aleyhi ve sellem'e işaret edilmesi imkansızdır. Zamirler, kendilerinden öncesini gösterirler. Hac Suresinin 1. âyetinden buraya kadar bir tek yerde Allah'ın Elçisinden söz edilmemiştir.

Bu anlamı verenlerin birinci grubuna göre, Peygamber düşmanı olup Allah'ın ona, dünyada da ahirette de yardım etmeyeceği kanaatinde olan kişi intihar etmelidir. Böyle bir kişi sadece mutlu olur. Hiç ona, "öfkeni gidermek için intihar et", denir mi?.

Bu tefsiri yapanlar, satır arasına bazı şeyleri sıkıştırarak düzeltme yapmaya çalışmışlardır. Elmalılı'nın şu sözü, bu konudaki ortak tavrı yansıtmaktadır:

"Yani onun o zanda bulunması, kin ve kıskançlığından, Peygamberin dünya ve ahirette ilahi yardım görmesini ve başarıya ulaşmasını istememesindendir."[9]

"O" zamiri ile Allah'ın Elçisine işaret edildiğini söyleyenlerden ikinci gruba göre bu kişi göğe uzanıp gelen vahyi kesmeliymiş. Böyle bir şeye kimin gücü yeter? Allah kimseye, gücünün yetmediği yükü yüklemez. Allah Teâlâ'nın, Elçisine yaptığı şu uyarıyı düşünmek gerekir.

 "Onların yüz çevirmesi sana ağır gelince yeri delmeye veya göğe merdiven dayamağa gücün yetseydi onlara bir mucize getirirdin." (En'am 6/35)

Hac Suresinin 15. âyeti şöyle bitiyor: ".... baksın ki, tuzağı öfkelendiği şeyi giderecek mi?" İntihar edip ölen kişi dönüp neye bakabilir?

Zemahşerî diyor ki: Tuzak (=keyd) denmesi, yapabileceği başka bir şey olmadığı içindir. ".... baksın ki, tuzağı öfkelendiği şeyi giderecek mi? sözü de, "hayal dünyasında böyle bir şeyi tasarlasın da baksın ki, peygambere gelen ve kendini öfkelendiren yardımı kesebilir mi?" anlamınadır.[10]

Göğün yukarısına doğru ip uzatılabilir mi? Yahut dünya ile ilişkiyi kesip göğün yukarısına hangi yolla gidilebilir? Bunu bugünkü uzay çalışmalarına delil gösterme imkanı da yoktur. Çünkü bu yorumu yapanlar, Peygamberin hayatında, ona muhatap olan kafirleri hedef almışlardır.

2- İkinci yorum da tutarsızdır. Allah'ın kendine dünyada da ahirette de yardım etmeyeceğini sanan kişinin öfkesini giderecek hile, yardım almasını sağlayacak hile olur. Yoksa kimse intihar için hile yapmaz. Allah kendine ahirette de yardım etmeyecekse neden intihar etsin? Allah'ın Kitabında böyle anlamsız bir şey olur mu?

3- Üçüncü yorumun da tutarlı yanı yoktur. Dünya ile ilişkiyi kesip göğün yukarısına doğru gidiş, peygambere gelen yardımı engellemeye veya kendi için rızık elde etmeye gayret nasıl olabilir? İnsanların göğe zaten ulaştıkları bir yol var mı ki, Muhammed Esed âyete, "… göğe başka bir yolla ulaşmayı denesin de yol katetsin" şeklinde anlam veriyor?

Bu bölümde Hac Suresi'nin yalnızca 15. âyeti üzerinde durulmuştur. Aşağıda görüleceği gibi geleneksel yöntemde âyetlerin öncesi ve sonrası ile ve diğer âyetlerle bağlantısı yeteri kadar gösterilmediğinden 15. âyetle bağlantılı olan 11'den 16'ya kadar olan âyetler de anlaşılamaz biçimde yorumlanmıştır. Konunun bu yönü bundan sonraki bölümde ele alınacaktır.

B- KUR'ÂN'IN YÖNTEMİ

Kur'ân'ın diğer âyetleri gibi Hac Suresinin 11'den 16'ya kadar olan âyetleri hem birbiriyle hem de diğer âyetlerle ilişkilidir. Şimdi bu âyetleri ve ilişkiler ağını görelim.

11. Âyet:

"İnsanlardan kimi Allah'a sınırda kulluk eder. Eline bir imkân geçse rahatlar; başına bir sıkıntı gelse yüz çevirir. Böylesi dünyayı da kaybeder, âhireti de. Apaçık kayıp budur."

Her müslüman, bu dünyada imtihandan geçirilecektir. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 "Sizi, biraz korku, biraz açlık; mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz eksiltme ile ağır bir imtihandan geçireceğiz; bundan kaçış olmaz. Sen sabır gösterenlere müjde ver.

Onlar başlarına bir sıkıntı geldiğinde şöyle derler: "Biz zaten Allah'a aidiz; nasıl olsa ona döneceğiz."

Onlar üzerlerinde Allah'ın verdiği olgunlukları ve bereketi taşırlar. Yola gelmiş olanlar işte onlardır." (Bakara 2/155-157)

Başına gelen sıkıntıya katlanamayan kişi, ondan kurtulmak için Allah'a yakın gördüğü birinin ruhâniyetini aracı koymaya çalışır ve yoldan çıkar. 12. âyet onu söylüyor.

12. Âyet

"Allah'ın yakınından, kendisine zarar vermeyecek ve yarar da sağlamayacak şeyi yardıma çağırır. İşte bu, pek derin bir sapıklıktır."

Çevremizdeki Müslümanlar böyle durumlarda Eyüp Sultan gibi yatırlara koşar, onları Allah'a yakın gördüklerinden ruhaniyetinden yardım isterler. Halbuki bunlar ölmüş kimselerdir. Bizi duyamaz ve cevap veremezler. Kıyâmetten önce onlarla görüşme imkanımız da yoktur. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 "De ki, baksanıza, Allah'ın yakınından neyi çağırıyorsunuz? Gösterin bana, onların yeryüzünde yaratmış oldukları ne vardır? Yoksa onların göklerde bir payı mı bulunuyor? Bu konuda bana, bundan önce gelmiş bir kitap veya bir bilgi kalıntısı getirin bakalım. Eğer doğru sözlü kimseler iseniz.

Allah'ın yakınından kıyâmet gününe kadar kendisine cevap veremeyecek kimseleri yardıma çağırandan daha sapık kimdir? Oysaki bunlar onların çağrısının farkında değillerdir." (Ahkaf 46/4-5)

Bu şahıs, daha sonra Allah'a yakın bildiği bir din büyüğünü araya koymaya çalışır. Ona bağlanıp manevi yardımını almak ve sıkıntıdan kurtulmak ister. 13. âyet onu gösteriyor.

13. Âyet

"Zararı yararından yakın olan kişiyi de yardıma çağırır. O ne kötü bir yardımcı ve bu ne kötü bir cemaat üyesidir."

Halbuki yardım istediği kişi de yardıma muhtaçtır. Bu konuda Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 "Onun yakınından çağırdıklarınız kendilerine yardım edemezler ki size yardım etsinler." (Araf 7/197)

 "De ki, Allah'ın yakınından yardım beklediklerinizi çağırın bakalım; onlar, sıkıntınızı ne gidermeye, ne de başka tarafa çevirmeye güç yetirebilirler.

Zaten Rablerinin yakınından yardımcı çağıranlar, onun rahmetini umdukları ve azabından korktukları sırada, kim ona daha yakın diye vesile ararlar. Rabbinin azabı cidden korkunçtur."[11] (İsrâ 17/56-57)

Bu şahıs, aracı yaptığı din büyüğünün cemaatine girer; ona kul olur, hediyeler, adaklar sunar, huzurunda saygıyla eğilir ve şirke düşer. Eline bir şey geçmeden en büyük zarara uğrar. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 "Belki kendilerine yardımları dokunur diye Allah'ın yakınından tanrılar edindiler. Ama onların yardıma güçleri yetmez. Oysa ki kendileri onlar için hazır askerdirler." (Yasin 36/74-75)

İnsanların çoğu, olağan üstü saydıkları bir kısım varlıkları, ata ruhlarını, bir de Allah'a yakın bildikleri kişileri araya koyarak isteklerini Allah'a ulaştırmaya ve kabul ettirmeye çalışırlar. İşte bu, İslam ile batıl inançları ayıran temel farktır. 11, 12 ve 13. âyetler, bu yola giren bir Müslüman'ın pek derin bir sapıklığa düşmüş olacağını, hem dünyayı hem de âhireti kaybedeceğini bildiriyor. İşte apaçık kayıp budur.

12. âyette yardıma çağrılan için =şey, 13. âyette ise men=kişi kelimeleri kullanılmıştır. Ayrıca 12. âyette yardıma çağrılanın, zarar vermeyecek ve yarar da sağlamayacak şey olduğu belirtilirken, 13. âyette, zararı yararından yakın olan kişi olduğu ifade edilmektedir. Bunlar, yardıma çağrılan iki farklı şeyi gösterdiğinden meâl ona göre yapılmıştır. Ama geleneksel yöntemde bu farklar görülmemiş, her iki âyette de yardıma çağrılanın putlar olduğu sanılmıştır.

Çağdaş tefsircilerden Muhyiddin ed-Dervîş 13. âyeti, 12. âyetin tekrarı, onun bedeli saymıştır. Büyük tefsir bilgini ez-Zemahşerî'nin aşağıda gelecek olan yorumu, onun da aynı görüşte olduğunu göstermektedir.

Bedel, bir kelime veya cümlenin diğerinin yerine geçmesidir. İkinci âyeti birincinin bedeli saymak aradaki farkları görmezlikten gelip birinci âyete de ikinci âyetteki anlamı vermek olur. Yani ikinci âyet, mana olarak birincinin tekrarı sayılmış olur.

O zaman birinci âyetteki, "zarar vermeyecek ve yarar da sağlamayacak şey" ifadesi ikinci âyette; zararı yararından yakın olan kişi olarak değiştirilmiş olur. Bu yorumcular, yardıma çağrılanın put olduğuna karar verdiklerinden; putun zarar verebileceği, yarar da sağlayacağı, ama zararının yararından yakın olduğu ortaya çıkar. Bu, çok sayıda âyetle çelişir. Meşhur müfessir ez-Zemahşerî, hatadan döneceğine şunları söylemiştir:

"Eğer dersen ki, putların zarar vermesi veya fayda sağlaması reddedilmişken bu iki âyette var gösterilmiştir;[12] bu bir çelişki değil midir? Derim ki; mana kavranırsa bu anlayış ortadan kalkar. Şöyle ki, Allah Teâlâ, kafiri zavallı duruma sokmuştur. Çünkü o, fayda ve zarar verme gücü olmayan cansız bir maddeye kul olur. Cahilliği ve sapıklığı sebebiyle inanır ki, şefaat isteyeceği zaman puttan yararlanacaktır. Sonra bu kafir, Kıyâmet günü putlar sebebiyle zarar gördüğünü, onlara kul olduğu için cehenneme girdiğini, iddia ettiği şefaatten de bir iz olmadığını görünce bağırıp çağırır ve şöyle der: "Zararı yararından yakın olan kişi!. O ne kötü yardımcı ve ne kötü bir arkadaştır."

İkinci âyet birincinin bedeli olduğundan "çağırır" ifadesi tekrarlanmış olur. Sanki Allah Teâlâ şöyle demiştir: "Allah'ın çevresinden, kendisine zarar vermeyecek ve yarar da sağlamayacak şeyi yardıma çağırır da çağırır." Sonra da sanki Allah, şöyle devam etmiştir: Mabut sayıldığı için "zararı", şefaatçi sayıldığı için "yararından yakın olan kişi" ne kötü yardımcıdır!"[13]

Zemahşerî'nin birinci yorumu kabul edilemez. Ebedi cehenneme mahkum olmuş kafir o anda, putun hangi yararını bekleyebilir ki "zararı yararından yakın" desin?

İkincisi hiç kabul edilemez. Çünkü o yorum, putun şefaatçi olacağını kabul etmek olur.

Muhyiddin ed-Dervîş diyor ki; 12. âyetle ilgili yorumların sayısı yediye ulaşır. Ancak onların hepsi mantık dışıdır... Bu âyet, nahiv ve tefsir alimlerini meşgul etmiş ama onlar, susuzluğu giderecek bir yorum getirememişlerdir.[14]

İkinci âyeti birincinin tekrarı sayıp da bu işin içinden çıkmak elbette mümkün olamaz. Bunlar, insanların din perdesi altında nasıl sömürüldüğünü görebilselerdi âyetleri doğru yorumlarlardı.

12. âyetin sonundaki (el-aşîr) kelimesi de önemlidir. Aynı soydan gelip birlikte yaşayanlara aşiret denir. Aşîr ise, aynı soydan olan veya birbirini tanıyanlarla birlikte yaşayan kişidir.[15] Bugün buna parti, grup veya cemaat üyesi denir. Allah'a yakın olduğuna ve manevi yardım yapacağına inanılan kimselerin etrafında bir cemaat oluşur. Onlara sığınanlar cemaate girer ve orada olmanın bazı faydalarını görebilirler. Âyette sözü edilen menfaat bu olmalıdır.

Şu âyet, böyle bir menfaate dikkat çekmektedir:

 (İbrahim şöyle) demişti: "Allah ile aranıza koyduğunuz putlara tutulmanız sadece bu hayatta birbirinize karşı bir sevgi ortamı oluşsun diyedir. Sonra, Kıyâmet gününde biriniz diğerini tanımayacak ve biriniz diğerine lanet edecektir. Varacağınız yer o ateştir; size yardım eden de olmayacaktır." (Ankebut 29/25)

Muhakkak ki Allah, iman edip salih ameller işleyenleri içinden ırmaklar akan cennetlere koyacaktır. Şüphesiz Allah, dilediğini yapar. (Hac 22/14)

Allah, iman eden ve iyi işler yapanları içinden ırmaklar akan cennetlere koyacaktır. Allah, dilediğini yapar.

Bunlar sıkıntılar karşısında yüz üstü geri dönmeyip sabır gösterenlerdir. Bu zor bir iştir. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

Hiç kimse, yapmakta olduklarına karşılık olarak, onlar için saklanan göz aydınlıklarını bilemez. (Secde 32/17)

(Bir gün Lokman oğluna demişti ki:) "Yavrum! Namazı sürekli kıl, iyiliği emret, kötülükten sakındır ve başına gelene sabret; çünkü bunlar kararlılık gerektiren işlerdendir." (Lokman 31/17)

 "Kim Allah'ın kendisine, dünyada ve âhirette yardım etmeyeceği kanaatine varmışsa bir sebebe tutunup göğe (Allah'a) yönelsin, diğer ilişkiyi derhal kessin; baksın ki, bu yol, kendini bunaltan şeyi gerçekten giderecek mi yoksa gidermeyecek mi?" (Hac 22/15)

Yukarıda sözü edilen kişinin aracılarla Allah'ı ikna çabaları başarısızlıkla sonuçlanmış, bu onu bunalıma sokmuş ve korumasız bırakmıştır. Aslında o, her şeyin Allah'ın elinde olduğunu da bilir. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 "Desen ki: Gökten ve yerden size rızık veren kim? Ya da işitmenin ve gözlerin sahibi kim? Kimdir o diriyi ölüden çıkaran, ölüyü de diriden çıkaran? Ya her işi çekip çeviren kim? Onlar: "Allah'tır" diyeceklerdir. De ki; öyleyse hiç sakınmaz mısınız?

İşte sizin gerçek Rabbiniz Allah budur. Hakkın ötesi sapıklık değildir de ya nedir? Nasıl çevriliyorsunuz?" (Yunus 10/31-32)

Sıkıntı geçmeyince, Allah'tan kendine dünyada da ahirette de yardım görmeyeceği kanaatine varır. Allah, sonsuz merhameti ile şöyle demiş oluyor: "O yanlış yolları bırak, emrime uy ve doğrudan bana yönel. Bunalımdan çıkıp çıkmayacağını gör."

Âyette geçen kelimeler:

a)   (fe'l-yemdud) med kökündendir. Med, çekip uzatmak ve bir vasıtayla biriyle dikey ilişki kurmak anlamına gelir.[16]

b)   (es-Sebeb), aracı, vesile, vasıta anlamınadır.[17] Müslüman Allah ile arasına aracı koymaz, çünkü o kendine, şah damarından daha yakındır. Ama müslümanın da sarılacağı sebep ve vesileler vardır. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 "Ey iman edenler! Allah'tan korkun, ona bir vesile arayın. Onun yolunda gayret gösterin. Belki umduğunuza kavuşursunuz." (Mâide 5/35)

Âyetteki vesile, elif lamlıdır, yani bilinen, Kur'ân'ın bir çok yerinde açıklanmış olan vesiledir. Mesela bir âyet şöyledir:

 "Ey iman edenler! Sabır göstererek ve namaz kılarak yardım isteyin. Çünkü Allah, sabredenlerle beraberdir." (Bakara 2/153)

Bir başka âyette de şöyledir:

 "Kimler inanmış, iyi işler yapmış, namazı sürekli kılmış, zekatı vermiş olurlarsa onların Rableri katında ücretleri vardır. Üstlerinde ne bir korku olur, ne de üzülürler." (Bakara 2/277)

c)   Sema, gök anlamınadır. "Bir sebeple göğe uzansın" ifadesi Allah'a duadan kinayedir. Allah'ın Elçisi sallallahu aleyhi ve sellemin yaptığı dua ile ilgili aynı kelime kullanılmıştır. (Qad nerâ teqallube vechike fi's-semâi) "Yüzünün, zaman zaman gökte aranıp durduğunu görüyoruz." (Bakara 2/144)

 'liyektea kelimesi, "diğer ilişkiyi kessin" diye tercüme edilmiştir. Çünkü o kişiyi bu hale sokan, Allah ile arasına arabulucu koyma çabasıdır.Arabulucu saydığı kişiye Allah'a benzer özellikler yakıştırması gerektiğinden şirke düşer. Şirk, bağışlanmayacak bir suçtur. Dolayısıyla o ilişki derhal kesilmelidir. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

"Allah şirki bağışlamaz, onun dışında kalanı bağışlanmayı hak eden için bağışlar." (Nisa 4/48)

Burada =sümme atıf edatına derhal anlamı verilmiştir. Çünkü bu kelime, aşağıdaki âyette olduğu gibi =maa beraberlik anlamına gelir.[18]

 "O, aynı zamanda iman edip birbirine sabrı tavsiye eden ve merhametli olmayı tavsiye edenlerden oldu." (Beled 90/17)

d) Âyetin sonunda yer alan =hel soru edatı, somut bir olayla ilgi olumlu cevap almak için kullanılır. Zihinde canlandırılan (tasavvur) , yahut olumsuz cevap beklenen bir soruda kullanılmaz.[19] Geleneksel yöntemde bunun tam tersi bir anlam verilmiştir. Anlamı doğru verebilmek için soru; "... giderecek mi yoksa gidermeyecek mi?" şeklinde tekrarlanmıştır.

e)  keyd bir şeye yaklaşma, çare bulma ve gayret gösterme anlamına gelir. Kişinin kendine keydi, kendine iyilik yapması, yönünü iyi belirlemesi demektir.[20] Âyette geçen keyd, kişinin kendine keydi olduğu için "bu yol" diye tercüme edilmiştir

Keyd, mekr anlamına da gelir. Mekr, bir çıkış yolu göstererek birini yöneldiği taraftan çevirmektir. Türkçede buna hile veya aldatma denir.

Keyd hedefine göre ikiye ayrılır. Biri hainlerin keydidir. Allah Teâlâ şöyle buyurur: "Allah hainlerin keydini başarıya ulaştırmaz." (Yusuf 12/52)

Diğeri de iyilik yapmak isteyenlerin keydidir.

 "Böylece Yusuf için bir çıkış yolu (keyd) gösterdik." (Yusuf 12/76)[21]

f)  = ğayz kelimesi hışım ve gazab, tansiyonun yükselmesinden doğan ve giderek artan kızgınlık anlamına gelir.[22] Bu kızgınlık kişiyi bunalıma sokacağı için bunalım diye tercüme edilmiştir.

"İşte böylece biz onu apaçık âyetler olarak indirmişizdir. Şüphesiz Allah, isteyeni yola getirir." (Hac 22/16)

Âyetleri, öncesi ve sonrasıyla ve diğer âyetlerle birlikte anlamaya çalışınca anlatım, gerçekten apaçık görülmektedir. Geleneksel yöntemde bu yola gidilmediği için o açık âyetler, anlaşılmaz hale getirilmiştir. Bu sebeple gelenekçiler, 16. âyeti farklı açıklamak zorunda kalmışlardır. Mesela Taberî'nin açıklaması şöyledir:

"Allah Teâlâ diyor ki: Ey insanlar! Ölen bir kimsenin yok olmasından sonra ona yeniden hayat vermeye gücümün yeteceğini size delilleriyle açıklayıp izah ettiğim gibi aynı şekilde bu Kur'ân'ı, Peygamberimiz Muhammed sallallahu aleyhi ve selleme, açık âyetler olarak yani Allah'ın yola gelmesini istediği kişileri doğruya yönelten işaretler olarak indirmişizdir."[23]

Yukarıdaki örnek üzerinde düşününce, Kur'ân'ın açık kitap olmasının anlamı ortaya çıkmaktadır. Ama geleneksel yöntemde bu anlam kaybolmaktadır.

 

Prof. Dr. Abdulaziz BAYINDIR

Doğru Bildiğimiz Yanlışlar 70-88



[1]     Şu âyetler de konu ile ilgilidir: En'am 6/56, Ra'd 13/36, Zümer 39/11.

[2]     Müfredât hbr mad.

[3]     el-Halil b. Ahmed, el-Ayn, hibr mad.

[4]     Müfredât

[5]     Tirmizî, Tefsîru'l-Kur'ân, 10.

[6]     Taberî, Tefsîr'ut-taberî, c. IX, s. 118-121; Mahmud b. Ömer ez-Zemahşerî, el-Keşşâf, Daru'l-Marife, Beyrut, c. III, s. 8; İsmail b. Ömer b. Kesîr, Tefsîru'l-Kur'ani'l-azîm, Beyrut 1401/1981, c. II, s. 211.

[7]     Kadı Abdullah b. Ömer el-Beydâvî, Envâru't-tenzîl ve Esrâru't-tevîl, (Tefsîru'l-Beydâvî), İstanbul tarihsiz., c. II, s. 85. Beydâvî, birinci görüş tercih etmiş, bu son görüşü de "kıle" = denildi başlığı ile vermiştir.

[8]     Muhammed Esed, Kur'ân Mesajı, Çev: Cahit Koytak, Ahmet Ertürk, İstanbul 2001, c. II, s. 669.

[9]     Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'ân Dili Yeni Mealli Türkçe Tefsir, İstanbul 1935, c. IV, s. 3389.

[10]   Zemahşerî, el-Keşşâf, c. III, s. 8.

[11]   Bu meal diğer meallerden farklıdır. Önceki ayette olanlar dışında bir takdire gidilmediğinden bize göre doğru mealdir. (ulaikellezine yedune) mübteda, (… yebteğune ila...) haber, (eyyuhum ekrabu) cümlesi mahallen mensub olup (el vesiletu) nin bedelidir. Daha sonra gelen cümle de (yebteğune) fiilinin failinin halini beyan eder.

[12]   Zemahşerî, el-Keşşâf, c III, s. 7-8.

[13]   Zemahşerî, el-Keşşâf, c III, s. 7-8.

[14]   Muhyiddin ed-Dervîş, İ'rabu'l-Kur'ani'l-Kerîm ve beyânuh, Dımaşk-Beyrut 1412/1992, c. VI, s. 403-404.

[15]   Ragıb el-İsfahânî, aşr mad.

[16]   Firuzabâdî, Besâir, c. IV, s. 488.

[17]   Firuzabâdî, Besâir, c. III, s. 169.

[18]   Firuzabâdî, Besâir, c.II, s. 344.

[19]   Firuzabâdî, Besâir, c. V, s. 335-336.

[20]   İbn Manzur, Lisanu'l-arab kyd mad.

[21]   Firuzabâdî, Besâir, c. IV, s.399-400 ve 516.

[22]   Mütercim Asım, Kamus Tercümesi.

[23]   Taberî, Tefisiru't-Taberi, c. IX, s. 121.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: