3 Ekim 2009 Cumartesi

(Namaz Zamanı) Kur'an'ı Yanlış Anlamanın Sonu

Sizlerle güzel bir arastirma yazisini paylasmak istiyorum.
Yazi, ekte dosya olarak da mevcuttur.
Yaziyi siz de begendiyseniz cesitli site ve forumlarda yayinlayabilirsiniz.
Allah'a emanet olun.
 
 
KUR'AN'DAN UZAK KALMANIN VEYA YANLIŞ ANLAMANIN SONU

 

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 

"Kim Rahman'ın Zikri'ni (Kur'ân'ı) bulanık görürse başına bir şeytan sararız. O onun arkadaşı olur. Onlar bunları yoldan çevirirler ama bunlar doğru yolda olduklarını hesap ederler." (Zuhruf 43/36-37)

Ayetteki (ya'şu), (zikru'r-Rahman) ve (nukayyid) kelimeleri önemlidir. (ya'şu) aşâ, kökünden, gözün dumanlı olması, iyi görememesi veya kör olması anlamınadır.[1] (zikru'r-Rahman), Rahmân'ın Zikri demektir. Zikir, kafaya yerleştirilip kullanıma hazır tutulan bilgidir. Onu akla ve dile getirmeye de zikir denir.[2] Kafalara yerleşip kullanıma hazır tutulacak asıl bilgi Allah'ın Kitabında olandır. Bu sebeple İlâhî kitapların ortak adı Zikir'dir.[3] Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 "Bilin ki, kalplerin yatışıp rahatlaması Allah'ın zikri ile olur." (Ra'd 13/28)

Kendini ve çevresini dikkatle gözlemleyenler, Allah'ın Kitabındakine benzer bilgilere ulaşırlar. Çünkü gözlemlenen o şeyler de birer âyettir. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 

"Biz onlara âyetlerimizi, hem çevrelerinde hem de kendi içlerinde göstereceğiz; sonunda onun gerçek olduğu onlar açısından iyice anlaşılacaktır." (Fussilet 41/53)

Bu bilgiler fıtrata, yani yaratılış, değişim ve gelişim kanunlarına tam uyduğu için kişiyi rahatlatır ve tatmine ulaştırır. İşte Allah'ın dini budur. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 "Sen yüzünü dosdoğru bu dine, Allah'ın fıtratına çevir. O, insanları ona göre yaratmıştır. Allah'ın yarattığının yerini tutacak bir şey yoktur. İşte sağlam din bu dindir. Ama insanların çoğu bunu bilmezler." (Rum 30/30)

) Nukayyıd kayd) kökündendir. Kayd, yumurtayı saran dış kabuktur.[4] âyette geçen; ( nukayyid lehû şeytânen) ifadesi, "şeytanın onu, yumurta kabuğu gibi sarmasına fırsat veririz" demek olur.

Doğru yol, şeytanın çalışma sahasıdır. İblis, Allah'tan Kıyâ-mete kadar yaşama izni alınca şöyle demişti:

 "... And olsun, insanlar için senin doğru yolunun üstünde oturacağım. Sonra onlara; önlerinden, arkalarından, sağlarından, sollarından sokulacağım. Göreceksin, çoğu sana teşekkür etmeyecektir." (A'raf 7/16-17)

Allah da şöyle demişti:

 "Çık oradan; yerilmiş ve kovulmuş olarak. Hele onlardan biri sana uysun, sizin hepinizi Cehenneme dolduracağım." (A'raf 7/18)

Şeytan insandan ve cinden olur.[5] Cinden olanını kovmak için Allah'a sığınmak yeterli olur. Ama insan şeytanı ile mücadele zordur. En zoru da dini söylemle karşımıza çıkanlardır. İlahi dinleri bozanların tamamı, bu işi, dindar gözükerek yapmışlardır.

Şimdi âyeti tekrar okuyalım:

 "Kim Rahman'ın Zikri'ni (Kur'ân'ı) bulanık görürse başına bir şeytan sararız. O onun arkadaşı olur. Onlar bunları yoldan çevirirler ama bunlar doğru yolda olduklarını hesap ederler." (Zuhruf 43/36-37)

Sahabe döneminde, bilinen dünyanın büyük bir bölümü Müslümanların hakimiyetine girince yönetimi ve gelirleri paylaşmada ihtilaf çıktı. Üzücü olaylar ve günümüze kadar süren derin ayrılıklar oldu. Peygamberimize yakın kişilerden Ömer, Osman ve Ali (ra), halife iken, torunu Hüseyin de daha sonra, Kerbelâ'da şehit edildi. Cemel ve Sıffin savaşlarında yetmiş bin kadar Müslüman birbirini öldürdü. Herkes haklılığına Kur'ân'-dan delil getirme ihtiyacı içindeydi. Bu ortamda ilim, siyasetin emrine girdi. Bir taraf, sahabenin önemli bir bölümünü kafirlikle suçlarken diğer taraf onları bir şekilde masum saydı. İslam'ı anlama ve yayma işi, yeni Müslüman olmuş kimselere kaldı. Mevâlî diye adlandırılan bu kişilerin çoğu Arap değildi.

Bu ayrışmada inançla ilgili mezhepler oluştu. Arkasından diğer mezhepler geldi. Sonra yapı kemikleşti. Kur'ân ve sünnetle meşgul olanlar hür olamadılar, mezheplerin görüşlerine uydular. Öncekilerin görüşleri, Kitap ve sünnete perde oldu ve yukarıdaki âyetin hükmü gerçekleşti. Yanlış yanlışı doğurdu. Müslümanların hayatı hurafeye boğuldu. Sonunda Müslümanlar hem Kur'ân âyetlerine, hem de birer kevnî âyet olan, vücudumuzda ve dış dünyadaki âyetlere ilgisiz kaldılar. Batılıların kevnî âyetleri okumasına kadar birçok şey fark edilemedi. Ne zaman ki onlar kevnî âyetleri okumaya başladılar, o zaman İslam dünyasının durumu ortaya çıktı. Allah'ın hiçbir âyetini okumayan Müslümanlar, kevnî âyetlerini okuyan Batılılar karşısında şaşkın ve perişan duruma düştüler.

Kevnî âyetleri okumak; insanı, toplumu, toprağı, havayı, suyu, hayvanları, bitkileri ve gökyüzünü araştırıp incelemek ve oralardan bilgi edinmek demektir. Batılılar bu bilgilerle çok şey başardılar ve başarmaya devam ediyorlar.

Peygamberimizin yetiştirdiği bir avuç Müslüman'ın gittiği yerlerin hakim rengi hâlâ İslam'dır. Fas'tan Doğu Türkistan'ın en doğusuna kadar bu böyledir. Sözünü ettiğimiz karışıklıklardan sonra değişen anlayışla gidilen İspanya'da ve Osmanlı'nın dört asır kaldığı Batı Trakya'da ise durum farklı oldu. Batı Trakya'ya İslam yerine Müslüman aileler götürüldü. Dört asır sonra bu aileler geri dönmek zorunda kaldılar. Çünkü Kur'ân dışı engellerle sarılı İslam dünyasında ufuklar daralmış; İslam, insanlığa sunulan din olarak değil, hakimiyetin bir unsuru olarak görülmeye başlanmıştı. Bu şartlar altında Müslümanlar kendilerine yol gösteremiyorlardı ki başkalarına göstersinler.

Bu kitabı okuyanlar, İslam'ın ilk hali ile bugünkü hali arasındaki farkı göreceklerdir. Ama önce Hıristiyanların başına gelenleri okumak gerekir. Çünkü onları tenkit, Müslümanları tenkitten kolaydır.

I- BUGÜNKÜ HIRİSTİYANLIK

Allah'ın Elçisi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle demiştir: "Sizden öncekilerin izlerini, kuşkusuz karış karış, arşın arşın takip edeceksiniz. Onlar bir kertenkele deliğine girmiş olsalar, siz de gireceksiniz.

Dedik ki; Yahûdi ve Hıristiyanlar mı?

-Ya kim olabilir? dedi." (Buhari, İ'tisam bi's-Sünne, 14)

Hıristiyanlıkta şirk en büyük günahtır. "Birinci buyruk şirki yasaklar. Allah'tan başka tanrılara inanılmamasını, Tek olandan başka ilahlara saygı gösterilmemesini ister"[6] İsa şöyle demiştir: "Tanrın olan Rabb'e tap, yalnız ona kulluk et." (İncil/Luka 4:5-8)

Havariler zamanında İsa, gerçek anlamda insan sayılırdı.[7] Zaten elimizdeki İncil'lerin hiçbirinde onun tanrılığından bahsedilmez. Bunun yolunu açan Pavlus'tur. Milattan sonra 10. yılında doğduğu kabul edilen[8] Pavlus, İsa aleyhisselam ile çağdaş olmasına rağmen, Tarsus'ta yaşadığı için onu görememişti. Azılı bir Hıristiyan düşmanı iken İsa'nın ölümünden kısa bir süre sonra Hıristiyan olduğunu açıkladı. Havarilerin hayatta olmasına ve bütün engellemelere rağmen o, Şam yolunda ansızın gökten parlayan bir nurun çevresini sardığına, İsa'nın ona seslendiğine,[9] sonra İsa'ya inandığına ve vaftiz edildiğine[10] insanları inandırabildi. İsa'nın Elçisi olduğunu da kabul ettirerek kendi sözlerini İncil'e sokmayı başardı. Bugünkü İncil'in önemli bir bölümü Pavlus'un mektuplarından oluşur.

Pavlus, Allah'ın dışında tanrıların varlığını kabul etti ve bunlar arasında İsa'yı, kendilerinin tek Rabbi saydı. Onun, bugünkü İncil'de yer alan ifadeleri şöyledir:

 "Yerde ya da gökte ilah diye adlandırılanlar varsa da-nitekim birçok ilahlar ve rabler vardır- bizim için tek bir Tanrı Baba vardır. O her şeyin kaynağıdır ve biz O'nun için yaşıyoruz. Tek bir Rab var, O da İsa Mesih'tir. Her şey O'nun aracılığıyla yaratıldı, biz de O'nun aracılığıyla yaşıyoruz."[11]

Pavlus Rab kelimesini ustaca kullanmıştır. Rab sahip demektir. Araplar kölenin sahibine rab derler. Biz de efendi deriz. Yusuf aleyhisselam, köle olarak Mısır'ın bir devlet yetkilisine satılmış, o yetkilinin karısı Züleyhâ ona aşık olmuş ve beraber olmak istemişti. İlgili âyet şöyledir:

"Evinde bulunduğu kadın onu kendine çağırdı, kapıları sıkı sıkı kapadı ve "gelsene" dedi. Yusuf: "Günah işlemekten Allah'a sığınırım, doğrusu senin kocan benim rabbimdir (innehu rabbi); bana iyi bakmıştır. Zalimler iflah olmazlar." dedi. (Yusuf 12/23)

Rab kelimesi daha çok Allah için kullanılır. Allah'tan başkasına köle olmayı reddedenler, bir başkasına rab demeyi kabul etmezler. Köle ile sahibi arasındaki ilişki zoraki ilişkidir. Köle, ilk fırsatta hürriyetine kavuşmak ister. Kul ile Allah arasındaki ilişki gönüllü ilişkidir. Yanlışlar peşinde koşanlar, böyle iki anlama gelen kelimeler seçerler ki kendilerini kolay savunsunlar. Bir Hıristiyan, İsa'yı Rab kabul ederse aradaki ilişkiyi gönüllü ilişki haline getireceğinden onu ilah makamına oturtması kolay olur. Pavlus'un bu tavrı İsa'yı tanrılaştırma sürecinin ilk basamağını oluşturmuştur.

Pavlus kendini, İsa Mesih'in kulu ve elçisi sayarak şöyle dedi:

"İsa Mesih'in kulu, Tanrı'nın müjdesini yaymak için seçilip elçi olmaya çağrılan ben Pavlus'tan selam! Tanrı, öz Oğlu Rabbimiz İsa Mesih'le ilgili olan bu müjdeyi peygamberleri aracılığıyla Kutsal Yazılarda önceden vaat etti. Bedence Davûd'un soyundan doğan Rabbimiz İsa Mesih'in, kendi kutsal ruhu sayesinde ölümden dirilişiyle Tanrı'nın Oğlu olduğu kudretle ilan edildi. Her ulustan insanların iman edip söz dinlemesini sağlamak için Mesih'in aracılığıyla ve O'nun adı uğruna Tanrı'nın lütfuna ve elçilik görevine sahip olduk."[12] "Söylediğiniz ve yaptığınız her şeyi Rab İsa'nın adıyla, O'nun aracılığıyla Baba Tanrı'ya şükrederek yapın."[13]

Pavlus, daha ileri giderek şu sözüyle Mesih İsa'yı Allah'a eşit gibi gösterdi: "Mesih, Tanrı özüne sahip olduğu halde, Tanrı'ya eşitliği sımsıkı sarılacak bir hak saymadı."[14]

Pavlus'un yolundan giden Hıristiyanlar, 325'te Ökümenik İznik konsilinde İsa'nın yaratılmış olmadığına, Baba'dan doğduğuna ve onunla aynı özden olduğuna karar verdiler.[15] 451'de toplanan dördüncü Ökümenik Kadıköy Konsili'nde ise onun gerçek tanrı olduğu şöyle ilan edildi:

"Rabbimiz Mesih İsa'nın mükemmel Tanrılığa ve mükemmel insanlığa sahip, gerçek Tanrı ve gerçek insan olduğunu, akıllı bir ruhtan ve bedenden oluştuğunu, Tanrılık açısından Baba ile, insanlık açısından da bizimle aynı özde olduğunu, günah dışında hepimize her şeyde benzer olduğunu, Tanrılık açısından yüzyıllar öncesinden Baba'dan doğduğunu, insanlık açısından bizim esenliğimiz için bakire Meryem'den doğduğunu oybirliği ile kabul ettiğimizi resmen beyan ederiz."[16]

Bugünkü Hıristiyanlar, şirki iyice özümsedikleri için Pavlus öncesi Hıristiyanlığı kabule yanaşmazlar. Allah Teâlâ Kur'ân-ı Kerim'de şöyle buyurur:

 "Allah Meryem'in oğlu Mesih'tir" diyenler tam kâfir oldular. Oysa Mesih şöyle demiştir: "Ey İsrail oğulları! Rabbim ve Rabbiniz olan Allah'a kul olun. Şurası bir gerçek ki; kim Allah'a şirk koşarsa Allah ona cenneti haram eder, varacağı yer ateştir. Zalimlerin yardımcıları da olmaz". (Mâide 5/72)

II- BUGÜNKÜ MÜSLÜMANLAR

Sahabe döneminde başlayıp devam eden karmaşa içinde oluşan mezheplerin ihmali yüzünden şirke kapı aralandı. Allah'ın asla affetmeyeceği günah şirk olduğu halde akâidin konusu olarak ele alınıp incelenmedi. Allah'tan başkasına ibadet üzerinde durulmadı. Kur'ân'ın birçok âyeti, Allah'tan başkasına dua edip yardım beklemeyi müşriklerin en belirgin özelliklerinden saydığı halde akâidin konuları arasına ne dua girdi ne de istiâne.

Herkes Allah'ı var ve bir bildiği için hiçbir peygamber Allah'ın varlığını ispatla meşgul olmamış, bütün gayretini Allah'tan başka ilah olmadığı üzerinde yoğunlaştırmıştır. Akâid kitaplarında bunun tam tersi yapıldı, Allah'ın varlığını ve birliğini ispat yani "İspât-ı Vâcib" ana konular arasına girdi. Sonunda "lâilahe illallah, yani Allah'tan başka ilah yoktur" inancı, "vücut ve vahdaniyet" yani Allah'ı var ve bir bilme inancına dönüştü. Yeryüzünde Allah'ı var ve bir bilmeyen kimse olmadığı için kafirleri tanıma ve İslam'ın farkını gösterme konusunda zihin karışıklığı ortaya çıktı.

Müşrik, Allah'ı var ve bir bilir ama onu, yeryüzü krallarına benzetir ve kendinden uzak sayar. Krala, bir yakını aracılığı ile ulaşıldığı için Allah'a yakın bildiği birini aracı koyar. Hıristiyanların İsa'yı Allah'ın oğlu, Mekkeli müşriklerin putlarını Allah'ın kızları,[17] büyüklerinin ruhlarından yardım umanların da onları, Allah'ın dostu saymaları bundandır.

Allah Teâlâ, bugünkü Hıristiyanlar hakkında şöyle buyurur:

 "Allah üçün üçüncüsüdür" diyenler tam kafir oldular. Oysa Tek Tanrı'dan başka tanrı yoktur. Eğer bu dediklerinden vazgeçmez-lerse, onlardan kafir olanları, elem verici bir azap elbette çarpacaktır." (Mâide 5/-73)

Oysa onlara göre Allah birdir; ondan başka Tanrı yoktur.[18] O, gerçeğin kendisidir. Yeri ve göğü tek başına yaratmıştır. Yaratılış düzenini ayarlayan ve dünyayı yöneten odur.[19] O insanlara yakındır[20] ve her şeyi bilir.[21] O her zaman vardır,[22] varlığının başı ve sonu yoktur. Her şey varlığını ona borçludur. Sahip olduğumuz her şey ondan gelmektedir.[23] O, kendiliğinden var olandır.[24] Allah'ın Baba olarak adlandırılması, her şeyin başlangıcı ve aşkın otorite sahibi olmasından ve tüm çocuklarının üstüne titreyen sevgi dolu iyiliğinden dolayıdır. Allah ne erkektir, ne kadın; Allah, Allah'tır.[25]

Böyle demelerine rağmen onların kâfir sayılmalarının sebebi, Allah ile aralarına, Allah'a ait özellikler verdikleri İsa'yı ve Kutsal Ruh'u koymalarıdır. Hıristiyanlar şöyle derler:

"İsa, Baba'nın yanında Hıristiyanların avukatlığını yapıyor. Onlar lehine aracılık etmek için hep canlıdır. Allah'ın huzurunda daima hazır bulunmaktadır.[26] Kendisi aracılığı ile Allah'a yaklaşanları tamamen kurtarmaya gücü yeter."[27]

Kutsal Ruh ile ilgili olarak Pavlus'un Romalılara mektubunda şu ifadeler yer alır:

"Kutsal Ruh, bizim zayıflığımıza yardım eder, çünkü nasıl dua etmemiz gerektiğini bilmiyoruz; ama Ruh'un kendisi sözle anlatılamayan iniltilerle bizim için şefaat eder. İnsanların yüreklerini araştıran Allah, Ruh'un düşüncesinin ne olduğunu bilir. Çünkü Ruh, Allah'ın isteğine göre kutsallar için şefaat eder.[28]

Kur'ân, Mekkeli müşriklerin putları hakkında şöyle dediklerini bildirir:

 "Onlara kul olmamız, başka değil sadece bizi Allah'a iyice yaklaştırsınlar diyedir." (Zümer 39/3)

Onlar, ilahlarının Allah'ın yanında kendilerine şefaatçi olacaklarına da inanırlardı. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 "Onlar, Allah'tan önce öyle şeye kul olurlar ki, onlara ne faydası olur ne de zararı. Derler ki,'Bunlar, Allah katında bizim şefaatçilerimizdir.' De ki: "Göklerde ve yerde, Allah'ın bilmediği bir şeyi mi ona haber veriyorsunuz?" Allah, onların şirkinden uzaktır ve yücedir." (Yunus 10/18)

Hıristiyanların ve Mekkeli müşriklerin Allah'ı var ve bir kabul etmedikleri söylenebilir mi? Bunun doğurduğu zihin karışıklığı içinde Kur'ân tefsirleri de şirkle ilgili âyetleri anlaşılmaz hale getirmiş ve hurafelere zemin hazırlamışlardır.

 

ÖRNEK

Mesela Kur'ân'da hem ibadet, hem de dua kelimeleri geçer. ibadet, kulluk etmek; dua, çağrıda bulunmak ve yardım istemektir. Tefsir ve meallerin çoğu, duaya "ibadet" anlamı vererek asıl anlamın kaybolmasına yol açmıştır. ibadet, yapılan duanın kabulüne yönelik olacağı için bu iki kelime arasında sıkı bağ vardır. Peygamberimiz; "Dua ibadetin iliğidir, özüdür"[29] buyurmuştur. Ama dua, ibadet diye tercüme edilince, birini olağan dışı yollarla yardıma çağırmanın ibadet olduğu anlamı kaybolmaktadır. Ahkaf Suresinin 4, 5 ve 6. âyetlerini örnek vererek, duaya ibadet anlamı vermenin, âyetleri nereye taşıdığını görelim:

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

 "De ki, baksanıza, Allah'ın yakınından neyi çağırıyorsunuz? Gösterin bana, onların yeryüzünde yaratmış oldukları ne vardır? Yoksa onların göklerde bir payı mı bulunuyor? Bu konuda bana, bundan önce gelmiş bir kitap veya bir bilgi kalıntısı getirin bakalım. Eğer doğru sözlü kimselerseniz.

Allah'ın yakınından Kıyâmet gününe kadar kendisine cevap veremeyecek kimseleri çağırandan daha sapık kimdir? Oysaki bunlar onların çağrısının farkında değillerdir.

İnsanlar, ahirette bir araya getirildiği gün, bunlar onlara düşman olacak ve onların kulluğunu kabul etmeyeceklerdir." (Ahkaf 46/4, 5, 6)

Duâya ibadet anlamı verilince yeni anlam kaymaları kaçınılmaz olmuştur. Hata, hatayı doğurmuş ve âyetlerin asıl anlamı kaybolmuştur.[30] Bu farkı, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yayımlanan ve Türkiye'de en yaygın olan mealden görebiliriz:

"De ki: Söylesenize, Allah'ı bırakıp taptığınız şeyler yeryüzünde ne yaratmışlar, göstersenize bana! Yoksa onların göklere ortaklıkları mı vardır? Eğer doğru söyleyenlerden iseniz, bundan evvel (size indirilmiş) bir kitap yahut bir bilgi kalıntısı varsa onu bana getirin.

Allah'ı bırakıp da Kıyâmet gününe kadar kendisine cevap veremeyecek şeylere tapandan daha sapık kim olabilir? (Oysa) onlar, bunların tapmalarından habersizdirler.

İnsanlar bir araya toplandıkları zaman (müşrikler) onlara (tapındıklarına) düşman kesilirler ve onlara kulluk ettiklerini inkar ederler." (Ahkaf 46/4, 5, 6) [31]

AYETE VERİLEN BU MEAL 5 YÖNDEN HATALIDIR:

"Dua" yerine ibadet, "kimseler" yerine şeyler denmiş, "şeyler" de "putlar" diye açıklanmış ve âyetin anlamı tamamen değişmiştir. "Putlara tapan" nerde, "Kıyâmet gününe kadar kendine cevap veremeyecek kimseleri yardıma çağıran" nerde! Âyetlere bu anlamı verebilmek için beş ciddi hatayı yapmak kaçınılmaz olmuştur. Bu hatalar şunlardır:

1.     Duaya ibadet anlamı verilmesi

2.    "Men" kelimesine "mâ" anlamı verilmesi

Arapça'da "men" kimse veya kimseler anlamına gelir ve akıllı varlıklar için kullanılır.[32] "" ise şey veya şeyler demektir. Ahkâf 5. âyette üç kere "men" kelimesi geçer. Dua'ya ibadet anlamı verenler, onlardan ikisine "men" üçüncüsüne de "" anlamı vermek zorunda kalmışlardır.

3.    "Hum" zamirine "hiye" anlamı verilmesi

"Bunlar" diye tercüme edilen hum, Arapçada akıllı erkek varlıkları gösterir. Kur'ân'da kadınları da kapsamına alır. Ama "Men"e "şeyler" anlamı verildiği için hum zamirine de ya "men"in lafzını gösteren "huve" ya da manasını gösteren "hiye" anlamını vermek kaçınılmaz olmuştur. Bu, önemli bir hatadır.

4.    Cem'i müzekker salime yanlış anlam verilmesi

"Habersizdirler" diye tercüme edilen "gâfilûn kelimesi cem'i müzekker salimdir; akıllı erkekler için kullanılır. Kur'ân'da kadınları da kapsar. "Men"e "şeyler" anlamı verilmesi bu anlamı da yok etmiştir.

5.    Putlar cansız varlıklardır. Ahirette yeniden dirilecek ve kendilerini yardıma çağıranlarla konuşacak olanlar ise insanlardır. Dolayısıyla "Kıyâmet gününe kadar kendisine cevap veremeyecek şeyler…" sözü yanlıştır. Sonuç olarak bu âyet, savunulması imkansız hatalarla dolu olarak tercüme edilmiştir. Bir çok Arapça tefsirde de durum aynıdır.[33] Onlar da bu âyetleri doğru anlamayı imkansız hale getirmişlerdir.

Tefsir ve meallerdeki bu gibi hatalar, türbe ziyareti ile ilgili şu inanca yol açmıştır:

"Allah bu sevgili kullarına bazı yetkiler, imkanlar, özellikler bahşetmiştir, bunlar şefaatçilerimizdir, bizler günahkar olduğumuz için doğrudan Allah'tan istemeye yüzümüz yok, belki bunlar sayesinde Allah dileklerimizi kabul eder."[34]

Bu gibi yanlışlar sebebiyle, ölmüş bir din büyüğünü Allah'ın yakın dostu sayma, ona hayali yetkiler verip Allah'a onun aracılığı ile ulaşma hastalığı Müslümanlara da bulaşmıştır.

 

Abdülaziz BAYINDIR

Doğru Bildiğimiz Yanlışlar (19-31)



[1]     Mütercim Asım, Kamus Tercümesi (Firuzâbâdî'nin), Bahriye Matbaası, 1305.

[2]     Ragıb el-İsfahânî, Müfredât, (nşr. Safvan Adnan Dâvûdî), Dımışk ve Beyrut, 1412/1992, ذ كر mad.

[3]     Bkz. Al-i İmran, 3/58, A'raf 7/63, Hicr, 15/6,9; Nahl, 16/44, Enbiya, 21/2,50,105; Furkân, 25/18, Yasin, 36/11, Sad,38/8, Kamer, 54/25.

[4]     Ragıb el-İsfahânî, Müfredât, قيض mad.

[5]     Bkz. En'am 6/112 ve Nas 114/6.

[6]     Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, (çev. Dominik Pamir), İstanbul 2000, par. 2112. Bu eser Papa 14. Lui'nin emriyle (bugünkü Papa) Kardinal Joseph Ratzinger başkanlığında kurulan 12 kişilik heyetin altı yıllık çalışmasının ürünüdür. Kilise tarafından kabul edilmiş öğretileri içerir. Kardinal Joseph Ratzinger, Katolik Kilisesi'nin bugünkü Papa'sıdır.

[7]     Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, par. 465.

[8]     Şinasi Gündüz, Pavlus Hıristiyanlığın Mimarı, Ankara 2004, s. 32.

[9]     İncil/Elçilerin İşleri 9/3-6.

[10]   İncil/Elçilerin İşleri 9/18 vd.

[11]   İncil/Pavlus'un Korintililere 1. Mektubu 8:5-6.

[12]   İncil/Pavlus'un Romalılara Mektubu 1: 1-6.

[13]   İncil/Pavlus'un Koloselilere Mektubu 3:17.

[14]   İncil/Pavlus'un Filipililere Mektubu 2:6.

[15]   Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, par. 465.

[16]   Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, par. 467.

[17]   Muhammed b. Cerîr et-Taberî, Camiu'l-beyân fî tefsîri'l-Kur'ân (Taberi Tefsiri), Beyrut 1412/1992, c. 11, s. 519, Necm 19. âyet.

[18]   Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, par. 200 ve 212. Burada Allah yerine Tanrı kelimesi kullanılmaktadır.

[19]   Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, par. 215, 216 ve 222.

[20]   Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, par. 206.

[21]   Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, par. 208.

[22]   Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, par. 212.

[23]   Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, par. 224.

[24]   Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, par. 212.

[25]   Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, par. 239.

[26]   Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, par. 519.

[27]   Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, par. 2634.

[28]   İncil/Romalılar 8/26-28. Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, par. 741.

[29]   Tirmizî, Sahih, Dua, 1, 3371 sayılı hadis.

[30]   Daha geniş bilgi için bkz: Abdulaziz Bayındır, Duada Evliyayı Aracı Koyma ve Şirk, İstanbul 2001. s. 8-9. (Kitaba www.suleymaniyevakfi.org adresinden ulaşılabilir.)

[31]   Hayrettin Karaman, Ali Özek, İbrahim Kâfi Dönmez, Mustafa Çağırıcı, Sadrettin Gümüş, Ali Turgut, Kur'ânı Kerim ve Açıklamalı Meâli, TDV yayınları, Ankara 2005. (Bu meâl, yıllardır Suudi Arabistan krallığı tarafından Türk hacılarına hediye edilmektedir. Suudi Arabistan baskısında öze dokunmayan farklılıklar vardır.)

[32]   Cümle içinde akıllı varlıklarla birlikte başka varlıklar da geçerse men kelimesi, akıllı olmayanlar için de kullanılabilir. Buna şu âyet örnek verilir: "Allah bütün canlıları sudan yarattı. Onlardan kimi karnı üstünde sürünür, kimi iki ayak üzerinde yürür, kimi de dört ayak üzerinde yürür." (Nur 24/45) Bu âyette "kimi" diye tercüme edilen "men" kelimesidir. İki ayak üstünde yürüyen insanlar, canlılar kapsamında olduğu için diğer canlılara da "men" denmesi uygun düşmüştür.

[33]   Örnek olarak şu tefsirlere bakılabilir: Celaleddin el-Mahallî, Tefsîru'l-celâleyn; Abdullah b. Ahmed en-nesefî, Tefsîru'n-nesefî, Muhammed b. Ahmed el-Kurtubî, el-Cami' li-ahkâmi'l-Kur'ân; Muhammed b. Cerîr et-Taberî, Tefsîru't-taberî, Fahru'd-Din er-Râzî, et-Tefsîru'l-kebîr.

[34]   Hayrettin Karaman, "Ramazanda Türbe Ziyaretleri" 10. 12. 2000 tarihli Yeni Şafak Gazetesi, Fıkıh Köşesi.


 

--
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Biz bu Kitab'ı sana indirdik ki; her şeyi açıklasın. Nahl suresi 89. ayet
*Onu (Kuran'ı) açıklamak bizim işimizdir. Kıyamet suresi 19. ayet

√ 15 Dilde Meal:
http://www.seslikuran.com

√ Kur'an Sohbetleri:
www.kurandersi.com

√ Araştırma Yazıları-Fetvalar:
www.suleymaniyevakfi.org

√ İslami Kitaplar:
www.darulkitap.com

√ Mail Grubuna Üye Ol:
http://kurandersidinle.azbuz.com/index.jsp

                        *** D E S T E K   O L A L I M ***

√ Yardıma Muhtaç İnsanlar İçin:
http://www.ihh.org.tr/Hesap-Numaralari.127.0.html

√ İslami Çalışmalar İçin:
http://www.kurandersi.com/iletisim/

√  Yeşil, Sağlıklı Bir Çevre İçin:
http://www.tema.org.tr/Sayfalar/BizeKatilin/YurticiBankaHesapNo.html

"Allah yolunda harcayın. Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın." Bakara 195


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...

Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok: