Eğitim bir toplumun, maddi ve manevi kültürünün genç nesillere aktarılması ve yaşatılmasıdır. Gelişmemiş toplumlardan başlayarak gelişen bu süreç, toplumların ayakta kalabilmesi için vazgeçilmez bir unsurdur. Aklınıza gelebilecek tarihte yer almış herhangi bir toplum dolayısıyla o toplumun kültürü yok olmamak için kendi gençliğini kendi hedefleri doğrultusunda eğitmiştir, eğitmeye çalışmıştır.
Buradaki temel amaç geçmişini iyi bilen o geçmişi özümseyen insanlar yetiştirmektir. Tarihsel bağlar bizim aynı zamanda geleceğe yönelik duygumuzu düşüncemizi en önemlisi de hedeflerimizi şekillendiren en önemli ve değerli kaynaktır. Bu kaynağı eğilmeden bükülmeden kullanan toplumlar çağın her döneminde büyümüşler gelişmişler ve dünyaya hükmetmişlerdir. Bir toplumun gelişmişlik düzeyi onun vermiş olduğu eğitimle doğrudan bağlantılıdır. Bugün halen daha felsefe kitaplarında Antik yunandan bahsediliyorsa bunun altında yatan temel faktör hiç kuşkusuz eğitimde almış oldukları mesafeyle ilgilidir.
Eğitim insan yetiştirme sanatıdır
Eğitim insanda var olan maddi ve manevi yetileri harekete geçirebilme uğraşısıdır. Eğitim kültürü özümsetme sanatıdır. Eğitimdeki temel amaç geçmişini reddeden geçmişinden utanç duyan bireyler olmamalıdır. Millet olarak Dünya Eğitim tarihinde yer aldığımız dönemleri incelersek görüyoruz ki kendimizi anladığımız ve kendi değerlerimizi düstur edindiğimiz dönemlerde dünyaya hükmetmişiz. Osmanlının yedi kıtaya adalet dağıttığı yeni icatlar ve keşifler ortaya koyduğu dönemler eğitimde zirveye çıktığı dönemlerdir. O dönemde tarihiyle barışık, hedefleri, tarihi mirası ve misyonuyla örtüşen kompleksiz bir Osmanlı halkı karşımıza çıkar. Medreselerde okuyan öğrencilerin sadece bilgi yükü olarak ilerlemesi gözetilmemiş, öncelikle sıkı bir eğitime tabi tutulmuşlardır. Ne zamanki ilmiye sınıflarında bozulmalar başlamış Osmanlı devleti de gücünü yavaş yavaş kaybetmiştir. Gelinen nokta üzücüdür. Ama aynı zamanda düşündürücüdür. Düşünmesi gereken insanlar sadece eğitimciler olmamalıdır. Ülkenin kalkınmasını isteyen herkesin bu işte sorumluluğu vardır. Türk Eğitim sistemi içinde ciddi yapısal ve fikirsel değişiklikler yapılmak zorundadır. Öncelikle tarihin ve kültürünü doğru bilen insanlar yetiştirmek temel amaç olmalıdır.
Eğitim sistemimiz yeniden yapılandırılmalıdır
Eğitim sistemimizin diğer önemli bir problemi ise eğitim dendiği zaman hemen herkesin öğretim anlamasıdır. Öğretmek neredeyse bizim eğitim sistemimizin temel amacıdır. Yapılan bütün değişiklikler bu amaca yöneliktir. Öğrencini sınıf geçmesi tartışılırken kaç dersten zayıf aldığına neyi ne kadar öğrendiğine bakılıyor.
Başarı sadece sınav değildir
Okul işlevinin büyük oranda sınavlarda iyi bir derece elde edilmesinin hedeflendiği bir ülkede yaşıyoruz. Önemli olsa da okulların başarı kriterini sadece sınavlarda elde ettiği başarıya bağlamak olan bir ülkede eğitimden bahsetmek pek mümkün olmayacaktır. Eğitilmemiş sadece öğretilmiş insanlarla da ancak bu kadar ilerliyoruz gelişiyoruz. Bu öğretim sisteminde çıkan anne babaların öğretmenlerin v.b insanların yetiştirmiş olduğu nesillerin bizi amaçlarımıza ulaştırmasını beklemek fazla hayalcilik olmaz mı?
Kendi maddi manevi kültürüne küfretmeyi modernlik olarak algılayan insanların olduğu bir toplumda televizyon kültürünün egemen olması kaçınılmazdır. Ülkenin problemleri tartışılırken kimsenin toplumsal çöküşten bahsetmemesi tesadüfî olabilir mi? Yoksa bu bir plan dâhilinde yapılan yok etme çalışması mıdır?
Asıl konuşmamız gerekenleri konuşmuyoruz
Ülkemizin eğitim sisteminin gelmiş olduğu noktayı görmek için gazetelerin üçüncü sayfalarına bakmamız yeterli olacaktır. Akşam haberlerini de buna eklerseniz aklınıza şu soru gelebilir gelmelidir; biz neden bu hale geldik? Neden bu kadar televole ve benzerlerinin kültürüne sahip bir millet olduk? Üretmeyen sadece tüketen bir zihniyete sahip olduk?
Ülkede asıl tartışılması gereken konular bunlardır. Aylardır gazete ve televizyonlarda bir genç kızın başının kesilmesi ve katilinin yakalanmamış olduğu tartışılıyor. Zannetmeyelim ki bu tartışma, problemi çözmek için yapılıyor. Tartışmanın yapıldığı programlara bakarsanız bu konuyu nasıl ve neden tartıştığımızı da görme imkânına sahip oluruz.
Burada temel problem katil diye adlandırılan kişinin neden bu noktaya geldiğidir. Araştırdığınızda görüyorsunuz ki bunu yapan veya yaptıranlar ülkemde iyi eğitim almış üniversitelerde okumuş insanlar. Ve insan ister istemez şunu düşünüyor bu kadar 'eğitimli ' insan bunu nasıl yapar? Yapar çünkü dünyayı sadece maddeden ibaret gören, böyle bir anlayışla eğitilmiş bir gençlik var karşımızda.
Ahlaki olarak hiçbir eğitim almamış, üretmemiş, hiçbir manevi bağı olmayan bir gençten veya gençlikten ne beklenebilir. Sorulması gereken sorun biz nerde yanlış yaptık olmalıdır. Neden ülkemizde kimsesiz çocukların barındığı yurtların sayısı her geçen gün artıyor? Neden hapishaneler mahkûmlarla doldu taştı? Neden çocukları lüks içinde yaşarken o çocukların anne ve babaları sığınma evlerinde yalnız başlarına hayatlarını sürdürmeye çalışıyor?
Bu örnekleri artırmak mümkün... Tabi ki sosyal hizmet olarak devletin bu tarz hizmetler vermesi güzel. Fakat yapmamız gereken, problemleri çözmek istiyorsak eğer, o problemlerin kaynağına inmek ve sonuçlar üzerinden tartışmaktır. Özetle eğitim sistemimizde doğru gitmeyen şeyler olduğu aşikârdır. Bunun çözümü de toplumsal hayatımızı yeniden gözden geçirmek ve eğitimimizi sağlam temeller üzerine oturtmaktır. Aksi taktirde yarın çok geç olabilir.
- Bu yazı Aile Hayat bölümü’nde 29.05.2009 tarihinde yayınlandı
- Kaynak: Ramazan Akarsu / Türkiye
--
"Hasbunallah ve ni'me'l-vekil"
Maillerime yanıtlarınızı lütfen ankebutxx@gmail.com adresine yollayınız...
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...
Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder