Komsulugumuzda Alevilik-Sunnilik, sagcilik-solculuk olcu olabilir mi?..
Soru : Bulundugumuz apartmanda sayisini bilemeyecegimiz kadar da komsumuz var. Ozelliklerini bilemedigimiz bu komsularimizla nasil muhatap olacagimizi bilemiyor, gidip gelmekte zorlaniyoruz.
Cunku soylentiler oldukca etkili oluyor gidip gelme konusunda. Falan dairedeki komsu Alevi imis, filan dairedeki de Sunni... Oteki solcu, beriki de sagci imis. Sayet bunlar soylendigi gibi iseler onlara gidilmez mi, mutlaka kendimiz gibi dusunenlere mi gitmeliyiz? Yoksa bizim gibi dusunmeyenlerle de komsuluk munasebeti kurmali, gidip gelmeli miyiz? Bu konularda olcuyu nasil tespit etmeliyiz?
***
Cevap : Komsulukta, birbirimizi Sunni-Alevi, sagci-solcu diye isimlendirerek ayrimcilik yapmak dogru degildir. Komsulukta aranacak ilk vasif, komsunun saygili olup olamamasi meselesidir.
Bir komsu kendisi gibi dusunmeyenlere saygili ise, gelip gitmelerde hep saygili davraniyor, rahatsiz edici davranislardan kaciniyorsa meslek ve mesrebi ne olursa olsun boyle saygili komsulara gidilip gelinir, davet edilerek komsuluk munasebetleri gelistirilir. Cunku siz onlara gidince rahatsiz eden davranis ve konusmalara muhatap olmuyorsunuz, onlar da size gelince rahatsizlik duyacaklari konulara girmiyorsunuz, karsilikli saygi icinde muhatap oluyorsunuz...
Bence komsulukta ilk dusunulecek konu budur. Yani karsilikli saygi...
Burada bir Mecelle kaidesini de hatirlamak mumkundur.
- Islam'da birine zarar vermek de yoktur ; birinden zarar gormek de yoktur!..
Boylesine saygili komsularin meslek ve mesrepleri ne olursa olsun ilgi kesilmemeli. Belki kurulan komsuluk munasebetlerinde kimde iyi yanlar gorulurse o begenilerek alinir, boylece komsulukta iyilikler paylasilmis olunur. Demek ki, komsulukta aranacak ilk vasif, Sunni-Alevi, sagci-solcu vasiflari degildir. Esas olan, saygili olup olma olmama meselesidir.
Bunun icin komsular gidip geldikleri yerlerde mumkun oldukca komsunun degerlerine saygisizlik manasina gelebilecek imali konusmalardan kacinmali, ozellikle giybete hic yonelmemeli, baskalarinin olumsuzluklarini siralayarak aleyhinde konusmamaya dikkat etmeliler. Cunku giybetin yapildigi yerde, bir gun ayni seyin kendileri hakkinda da yapilabilecegi dusunulerek itimat sarsilir, saygili komsu olunmadigi yolunda bir dusunce de meydan gelebilir.
Ancak bir Musluman hayatinin vazgecilmezleri olan omur boyu surdurdugu dinî gorevlerinde, mesela tesetturunde, namazinda komsularina vardiginda bir zorlukla karsilasmamali, bunlari ihmale mecbur birakilmamalidir. Sayet komsuda namazini kilamama, tesetturunu koruyamama gibi bir zorluklarla karsilasacak olursa komsusu saygili biri degil demektir. Kendi dusuncesine uymak sartiyla kabul ediyor manasi cikar bu zorlamalardan... Misafirlerinin hassasiyetlerine saygi duymayan komsu ile irtibat kurma mukellefiyeti de kalkmis olur bu durumda...
Zaten zarar veren komsuya bir daha gidilmez, zarar goren komsu da bir daha davette bulunmaz... Boylece saygisiz davranislar komsuluk munasebetlerini de koparmis olur. Kimse kimseye gidip gelemez. Guzel ornekler gorulemez, iyilikler paylasilamaz. Herkes kendi yalnizligiyla yasamaya mahkum hale gelir... Denebilir ki, dindarlar yanlis anlasilabilecek dil ile teblig yerine, rahatsizlik vermeyecek hâl ile temsili esas almali, saygili hâliyle saygi kazanmayi gorevi bilmeli, cevrelerinde (saygili komsular toplulugu) olusturmalilar.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...
Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder