Harakani Hazretleri insanlara hizmeti varliginin gayesi olarak gordu
Anadolu'ya dogru yola cikanlardan biri Ebul Hasan El Harakani Hazretleri. Mevlana ondan ovguyle bahseder. 1033 yilinda Kars'taki Yahniler daginda dusmana karsi savasirken sehit duser.
Kanatlanip pervaz etmeyi, yukselip gokler otesi alemlere varmayi kim istemez ki? Gonul Hayatinda 'tevhid'e ulasmayi ve ruhani zevklere gomulup gitmeyi kim arzulamaz ki? Duygu ve dusuncede saflasip ozune ermeyi, insani melekelerini gelistirip rabbanilesmeyi kim dusunmez ki? Elbette bunlar dunyaya gelis amacini bilen herkesin hayalidir. Ama herkes boyle olmayi basaramiyor. Cunku; cismani zevklerden siyrilip behimi arzulara baskaldirmak, bin bir kotu duygulardan gecerken bedeni hazlara "Evet" dememek, bir cocuk gibi su dunyanin camuruna batmamak kolay olmuyor. Evet... Insanin yurudugu yolda veya yolun sonunda "Esfele-i safilin" de var, "Âlâ-yi illiyyîn" de var, seytani seytanlikta geri birakmak da. Tipki Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) sevgisi ile kalbi dopdolu olan Ebul Hasan El Harakani Hazretleri gibi. O meleklerin ulasamadigi ufuklara ulasanlardan. O sadece Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'in izini takip ederek insanliga iyiligi tavsiye edip kotulukten men etmek icin Horasan'dan hicret edenlerden biri.
Ebul Hasan El Harakani Hazretleri... O Selcuklularin Anadolu'ya girisini kolaylastirmak icin yola koyulanlardan biri. 1033 yilinda Kars'ta bulunan Yahniler daginda dusmana karsi savasirken sehit dusuyor. Harakani Hazretleri oyle bir hayat yasadi ki, olumunden sonra gelen Mevlânâ Celaleddin-i Rumi Hazretleri gibi bircok zat kendisinden ovguyle bahseder. Hatta asrin muellifi, Ebul Hasan El Harakani Hazretleri'ni, olmelerine ragmen halen yeryuzunde tasarrufu devam eden bes buyuk zattan biri olarak ifade eder. Cunku; O daha dunyada iken ahireti gormeyi basardi. Insanlarin imanlarinin kurtulusuna hizmet etmeyi varliginin gayesi olarak gordu. Bircok ulema gelip gecmistir su hayattan ama en onemli bes buyuk zattan sayilmasina ragmen Harakani Hazretleri cok az kisi tarafindan biliniyor.
Mevlânâ Celaleddin-i Rumi ve Bediuzzaman Said Nursi kaynaklarinda ve sohbetlerinde Hasan Harakani'den ovguyle bahsediyorlar. Ebu'l Hasan Harakani evliyanin buyuklerinden, insanlari hakka davet eden ve kendilerine Silsile-i Aliyye adi verilen buyuk alim ve velilerin altincisidir. Zamanin hukumdari Sultan Mahmud-i Gaznevi, onun sohbetinde bulundu. Hatta Ebu'l Hasan Harakani'nin ona bir de hirkasini hediye ettigi bizlere rivayet ediliyor. 963 ile 1033 yillari arasinda yasayan Ebul Hasan Harakani Hazretleri'nin asil ismi Ali bin Ahmet bin Cafer'dir. Mevlânâ Mesnevi'sinde ise "Ebul Huseyn" diye gecer. Prof. Dr. Reynold Nicholson, Mevlânâ'nin Mesnevi'sine yazmis oldugu serhte sunlara dikkat cekiyor: "Mevlânâ Celaleddin-i Rumi siirlerinde her ne zaman "Seyh-i Din" kavramini kullanirsa bundan amaci Seyh Ebu'l Hasan Harakani olmustur." Yine Mevlânâ bircok sohbetinde "Bizim soylediklerimiz Ebu'l Hasan Harakani'den aldiklarimizdan baska bir sey degildir." diye belirtiyor.
Ebu'l Hasan Harakani'nin tasavvufi anlayisinda muazzam bir insan sevgisi hakimdir. Insanlara hizmeti kendi varliginin gayesi olarak kabul etmistir. "Allah'im; Keske ben olseydim de, baskalari olumu tatmasaydi" veya "Keske butun yaratilmislarin cezasini bana cektirseydiler de, onlar cehenneme gitmeseydiler" sozleri bunun en acik ornekleridir. Hasan Harakani mukemmel bir ruh inceligine sahipti; "Allah'im gariplerin benim tekkemde olmelerine musaade etme. Zira Ebu'l Hasan'in tekkesinde bir garip oldu derlerse, ben o garibin olumune tahammul edecek guce sahip degilim" seklinde Allah'a yalvariyor. Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin irfani aciklamalarini olusturan "Nuru'l Ulum'' isimli eseridir. Bu yazma tek nusha halinde Britanya Muzesi kutuphanesinde bulunuyor. Ilk olarak 1914 yilinda Ingilizce olarak Prof. Dr. Reynold Alleyne Nicholson'un "The Mystics of Islam" isimli eserinde bir bolumunu tercume ederek kitabinin 5. bolumu olan "Veliler ve kerametler" kisminda yayinlanmistir. Yine Rus tarihcisi Vasiliy Vladimirovic Bartolds'da bu eseri, 1929'da Rusca 'Iran' adli dergide yayinlamistir.
Harakani Hazretleri'nden cagimiza bir ders
Ebu Hasan Harakani, cagdas oldugu Ebul Hasan Kureysi, Ebul Abbas Kassab, Ebu Said, El-Miheni gibi mutasavviflarla, Gazne Hukumdari Sultan Mahmud gibi devlet ricaliyle, Ibni Sina gibi felsefe ve tip otoriteleriyle gorustu. Sultan Alparslan'in Kars'i fethinden (1064) 32 yil ve Hoca Ahmed Yesevi'den yaklasik bir asir once Anadolu'ya muridleriyle gelen Ebu'l Hasan Harakani, Anadolu'nun manevi futuhatinin Alperenlik ruhuyla ilk tohumlarini atmis ve ondan sonra Anadolu'ya gelen Ahmed Yesevi'nin muridleri Dogu'da bu tohumlari yesertmis ve Anadolu iclerine ilerleyerek buralara yeni tohumlar serpmislerdir. Ebul Hasan Harakani 1033 yilinda Kars'ta Yahniler daginda sehit dusuyor. Hicri 421-429 yillari arasindaki Kars muharebelerine muridleriyle birlikte katilan Ebu'l Hasan Harakani, sag bacagindan ve sol omuzundan yara alarak kan kaybindan sehadete ulasiyor. Ebu'l Hasan'in Kars sehrinde turbesinin bulunmasi, turbedeki kitabenin kendisinden bahsetmesi onun burada sehit dustugunu ispatliyor. Evliya Celebi seyahatnamesinde 1579'da 3. Murad'in Lala Mustafa Pasa'yi Iran'dan gelebilecek saldirilara karsi Kars Kalesi'ni insa icin gonderdiginde, Ebu'l Hasan Harakani'nin de turbesinin yeniden insa edildigi belirtiliyor.
"Su iki kisinin cikardiklari fitneyi, seytan bile cikaramaz : Dunya hirsina sahip alim ve ilimden yoksun sofi" diyerek asrimiza bir ders veren Hasan Harakani, "Nimetlerin en iyisi calisarak kazanilandir." demekle de 10. asir oncesinden calismanin ve helal lokma yemenin onemini vurguluyor. Meleklerden daha ust mertebeyi kazanmis bu buyuk zatlarin himmeti bitmez, bu dunyadan gocseler bile. Cunku onlar bu dunyada iken de ahireti gormeyi basarmislardi. O veya onlar Allah ve Resulu'nun sevgisini butun dunyaya yaymaya calistilar, sevgi dolu ve aydinlik bir dunya icin. Her Musluman da tipki onlar gibi barisin ve huzurun teminati olmalidir.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Namaz kılmayı öğrenmek için doğru yere geldiniz... Tüm namaz gönüllüleriyle www.namazzamani.net 'te buluşalım. Her zaman fikrinize ve desteğinize ihtiyacımız var... Bu sitedeki mailler: http://namazzamani-grubu.blogspot.com adresinde yayınlanır...
Bu mesajı Google Grupları "Namaz Zamanı" gruba üye olduğunuz için aldınız.
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/namazzamani?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin.
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder